Kürt kaynaklar beyin kanaması geçiren Talabani'nin 'komada olduğunu' ifade etti.

Talabani'nin internet sayfasında ise Iraklı liderin vücut fonksiyonlarının normale döndüğü, tıkanık arterler için tedavi gördüğü ifade edildi.

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada Iraklı liderin dün gece Irak'taki siyasi krizin tarafları arasındaki "arabuluculuk çabalarından kaynaklanan yorgunluk ve bitkinlik" şikayetiyle hastaneye kaldırıldığı duyurulmuştu.

Bazı kaynaklar Talabani'nin beyin ölümünün gerçekleştiğini öne sürseler de bunları doğrulatmak mümkün olmadı.

Irak Başbakanı Nuri Maliki'nin sözcüsü, AP haber ajansına yaptığı açıklamada doktorların Talabani'nin tedavisine Bağdat'ta mı yoksa ülke dışında mı devam edileceği konusunda karar vermeye çalıştığını söyledi.

Maliki'nin de hastanede olduğu söyleniyor.

Kalp ameliyatı

Son yıllarda birkaç kez sağlık sorunları yaşayan Celal Talabani, 2008'de ABD'de kalp ameliyatı geçirmişti.

2007 yılında da sıvı kaybı ve aşırı bitkinlik şikayetiyle Ürdün'de tedavi gördü.

79 yaşındaki Kürt lider, Irak'ta Saddam Hüseyin iktidarına son veren 2003 tarihli Amerikan işgalinden beri cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturuyor.

Talabani son günlerde Bağdat hükümeti ile Kuzey Irak yönetimi arasındaki gerginliğe son vermeyi amaçlayan bir anlaşmanın hazırlanmasında rol oynadı.

AP ajansına göre anlaşma iki tarafın da medya kampanyalarına son vermesini ve tartışmalı bölgelerden askerlerini çekmek için çaba göstermesini öngörüyor.

Talabani son olarak dün gece Başbakan Nuri Maliki ile yine aynı konuda görüştü.

İki liderin Kürt yönetimini görüşmeler için Bağdat'a çağırma kararı aldığı bildiriliyor.