Moskova saati ile 12’de başlayan “Vladimir Putin’le canlı bağlantı” programı birçok Rus ulusal televizyon ve radyodan da canlı yayınlandı.

Putin, vatandaşlarla direk bağlantı kurmanın çok önemli olduğunu belirterek, “ Bu format artık çok popüler, her şeyden önemlisi çok yararlı. Vatandaşlarla doğrudan temas kurmak… Onlar en doğru bilgiyi veriyorlar ” diyerek programa başladı.

Emeklisinden, pilotuna, öğrencisine, çiftçisine, savaş gazisine kadar bşirçok kişinin soru sorduğu programa katılan Eski Maliye Bakanı Aleksander Kudrin’in  analizi üzerine, Stüdyodaki sunucunun “Kudrin’i yeniden ekipte görebilecek miyiz?” sorusuna Putin’in , “Biz kendisine teklif ettik ama o kabul etmedi” demesi stüdyoda gülüşmelere neden oldu. Devlet Başkanı Putin, konuşmasına devam ederek Kudrin'in dünyanın en iyi Maliye Bakanı olduğunu savundu.

-BEREZOVSKY’NİN MEKTUBU

Geçtiğimiz günlerde Londra yakınındaki evinin banyosunda ölü olarak bulunan milyarder Rus işadamı Boris Berezovsky'nin kendisine gönderdiği mektuplar  ile ilgili soruya, “Aslında bu konuda konuşmak istemezdim ama kaçınmanın da uygun olmayacağını düşünüyorum. Berezovsky’den ilk mektubu bu yılın başında galiba Şubat ayında aldım. İkinci mektubu ölümünden hemen sonra çok kısa zaman önce aldım. Metnin içeriği aynı. Yani mektupların yazılması doğrudur.

Kendisiyle yakın ilişkilerimizin olmamasına rağmen mektuplar oldukça kişiseldi, kendisini tanıyordum ama samimiyetimiz yoktu. Buna rağmen mektubunda taleplerini yazıyordu. Çevremde çalışan iş arkadaşlarım bu mektubu kamuya duyurmamı istiyordu. Allaha beni bu konuda koruduğu için şükürler ediyorum” diyerek cevapladı.

-BOSTON PATLAMASI

Boston’da gerçekleşen trajik olay ile ilgili Rusya ve Amerika’yı bu gibi tehditleri ortadan kaldırmak  için ortak çalışmaya itmelidir açıklamasını yapan Putin, “Ben sadece bu trajedinin bizi  ortak tehditleri ortadan kaldırmaya ittiğini düşünüyorum. Biz ortak çalışarak terör gibi dünyanın en tehlikeli saldırılarını ortadan kaldırabiliriz. Gerçekten de güçlerimizi birleştirirsek bu tür saldırıların gerçekleşmesini ve kayıpları önleyebiliriz” dedi.

-OKUL FORMALARI

Son günlerde Türkiye’de de gündeme gelen okullarda öğrencilerin forma giymesi ile ilgili soru üzerine Putin şu açıklamayı yaptı:

“Ülkemizde okul formalarına geri dönmemiz gerektiğini düşünüyorum. Şu an bu konuda çalışmalar yapılmaktadır. Umarım okul forması uygulaması bölgelerde aktif olarak kullanılır da bir tarafa atılmaz.”

-SOÇİ OLİMPİYATLARI

Canlı yayında halkın sorularını cevaplayan Rusya Devlet Başkanı Putin, Soçi olimpiyatlarının ülkeye çok pahalıya mal olacağını da söyledi.

Putin, “Olimpiyat inşaatıyla ilgili harcanan paralara gelince şunu kaydetmek gerekiyor ki, şimdiye kadar federal bütçeden 99 milyar ruble, diğer fonlardan da 144 milyar ruble ödendiğini açıkladı.  Harcamalar iki tatil köyü, 14 spor tesisi ve 22 tesisin inşaatı için yapıldı. Genele bakacak olursak her şey program dahilinde ilerliyor. Çalışmaların tamamı planlanan sürede teslim ediliyor gerekli testlerden geçiriliyor. Olimpiyat hazırlıkları zamanında ve gerektiği kalitede tamamlanacaktır. Bundan şüphem yok” dedi.

Hazırlıkların tamamlanması aşamasında gevşemeye gerek olmadığını hatırlatan Putin, “Olimpiyatlara hazırlık çalışmalarında sona yaklaştık: tam bu noktada gevşemeye mahal verilmemelidir. Tam tersine hem maddi, hem idari hem de kurumsal olarak çalışmalara son sürat hız verilmelidir” açıklamasını yaptı.

-2016’DA RUS SAVAŞ UÇAKLARI KONUSUNDA YENİLENECEK

Putin 3 yıl sonra Rusya’da beşinci nesil T-50 savaş uçağının Silahlı Kuvvetlerin kullanımına sunulacağını duyurarak, “Manevra kabiliyeti açısından ve daha bir çok yönden, Amerikan rakibi F35’ten bile daha iyi olacağını düşünüyorum. Gerçi bizim şu anda Silahlı Kuvvetlerinde kullandığımız 4+ ve 4++ nesil savaş uçaklarımız da modern talepleri karşılamaktadır. 5. nesil savaş uçaklarımız 3 yıl içerisinde daha güçlü olması ve nokta atışlarında isabetli olması için birkaç düzenlemeden geçirildikten sonra 2016’da kullanılmaya başlanacaktır” dedi.

-KÜÇÜK KIZA PARK SÖZÜ

Canlı yayın sırasında yayına bağlanan Elena Kuzmina isimli vatandaş 3’ü öz çocuğu ve 12 tane de evlatlık edindiği çocuklarının bakımıyla ilgilendiğini ancak evlat edinen ailelere devletin çocuk parası ödemediğini söyledi.

Putin kadına cevap olarak , “Daha önce çocuk parası kuruş değerindeydi, geçen yılın sonlarında biz onu artırarak 5500 rubleye kadar yükselttik. Ödemelere daha yeni başladık, çocuk parası almak için ödemeleri düzenleyen hükümet yetkililerinin düzenleme yapması gerekiyor. Çocuk paralarıyla birlikte 1. derece engelli vatandaşlarımız ödenecek sosyal emeklilik aylıkları da artırılıyor.

Kuzminko gibi insanlar devletin en önemli işlevlerini yerine getirmekteler. Hükümete bu konuda çalışmaları için ricada bulunacağım. Evlatlık edinilen çocukların haklarıyla öz çocuklarımızın haklarını eşitlemek gerekiyor. Bu konuyla yakından ilgileneceğim” dedi.

Kuzminko’nun en küçük kızı Putin’den oyun oynamaları için park yapılmasını istedi. Putin küçük kıza en yakın zamanda park yapılacağına dair söz verdi.