Greek City Times'ın haberine göre Yunan Çözümü Partisi'nin bu yöndeki çağrısı Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesi kararının alınmasından bir gün önce yapıldı.

"Hiçbir Türk mahkemesinin Ayasofya'nın doğal statüsünü değiştiremeyeceğini" belirten sağcı parti, "Aksine Yunanistan, Kemal'in evini Pontus (Yunan) soykırımı kurbanlarının anısına ve onuruna ait bir müzeye dönüştürebilir ve dönüştürmelidir" ifadesini kullandı.

Selanik'te Pontus Helenizmi Soykırımı Anıtı

7 Mayıs 2006'da da dönemin Selanik Belediye Başkanı Vassilios Papayorgopulos "Pontus Helenizmi Soykırımı adı verilen bir anıtı törenle açmış, söz konusu törene kükümet yetkilileri, parlamento temsilcileri ile mülki ve askeri erkan da katılmıştı.

Bu açılışın ardından Türk Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamasında, "Sözde "Pontus Helenizmi Soykırımı Anıtı"nın açılmasından derin üzüntü duyduk.

Euronews'in haberine göre sözde “Pontus soykırımı” iddialarının hiçbir tarihi ve bilimsel temeli mevcut olmayıp, tarihsel gerçeklerin saptırılmasından ibarettir. Yunan yetkililere ve akademisyenlere iki ülke ilişkilerine zarar verecek bu tür söylemlerle ortaya çıkmaları yerine tarihi olayları objektif şekilde değerlendirmelerini öneririz.

Esasen konuya ilişkin hassasiyetimizi bir süredir Yunan makamlarının dikkatine getirmekteyiz. Hiçbir dayanağı olmayan iddialara konu olan bu adımın Türkiye ile Yunanistan arasında geliştirmeye çalıştığımız iş birliği ve diyalog ruhuyla uyuşmadığı yönündeki görüşümüzü bu vesileyle bir kez daha yinelemek istiyoruz." ifadelerini kullanmıştı.