Sovyetler Birliği’nin son lideri Mihail Gorbaçov, ABD'yi sonradan sıcak evreye geçip tüm modern medeniyetin yıkımına yol açabilecek yeni bir Soğuk Savaş'ın başlamasına izin vermemeye çağırdı.

CNN’e konuşan son Sovyet lideri, dünyanın ülkeler arası çok kutuplu rekabetin olduğu yeni bir döneme girmesine izin verilmemesi gerektiğini söyledi.

"Bunların dünya genelinde konuşulmaya başlaması güzel. İnsanlar tepki veriyor ve en önemlisi de bu. Konuşmacılar ve politikacılar, insanlar buna izin verilmemesi gerektiğini anlıyor" diyen Gorbaçov, şu vurguyu yaptı:

"Yeni bir Soğuk Savaş başlarsa, mutlaka sıcak savaşa dönüşür ve böyle bir şey, tüm medeniyetimizin yıkımı olur. Buna izin verilmemeli."

Sputnik’in haberine göre Moskova ve Washington’a yeni bir Soğuk Savaş'ın başlamasına izin vermemek için ellerinden geleni yapma çağrısında bulunan Gorbaçov, 1987’de dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan ile imzaladığı Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’nın (INF) feshine de değindi.

Silahların kontrolünü amaçlayan bu tür anlaşmaların yeniden yapılabileceğinden umutlu olduğunu dile getiren son Sovyet lideri, bu tür anlaşmaların gerçek hedefinin nükleer silahlardan vazgeçmek olduğu için silah kontrolünden vazgeçmenin büyük bir hata olacağını belirtti.