Üniversite öğrencisi olan genç Filistinliler, Mısır’da devrik lider Muhammed Mursi’ye karşı sokak gösterilerini tetikleyen ‘Mısırlı Temerrüd’ hareketinden esinlendi.

Grup, Yaser Arafat’ın onuncu yıldönümüne denk gelen Pazartesi günü Gazze’de gösteri düzenleme planları yapıyor ancak grubun ne kadar destek göreceği belirsiz.

Hamas güvenlik güçleri tarafından birkaç defa gözaltına alınan grup kurucularından biri, “11 Kasım’da Hamas yönetimine karşı ayaklanma çağrımıza destek için 45 bin imza topladık” dedi.

Güvenlik gerekçesiyle isminin açıklanmasını istemeyen grup kurucularından olan genç Filistinli, “Planımız, barışçıl gösterilerle Hamas hükümetini istifaya çağırmak ve seçim yapılması çağrısında bulunmak” diye konuştu.

Fakat grubu bekleyen bazı riskler var.

Temerrüd Hareketi üyesi, “Hamas güvenlik güçlerinin bize karşı güç kullanma emri aldığına dair bilgiler var ama bu bizi caydırmayacak” dedi.

Facebook’ta Hamas’ı eleştiren paylaşımlarda bulunan Gazzeli Temerrüd Hareketi’nin Facebook sayfası şimdiden 70 binden fazla kişinin beğenisini toplamış.

Vergi yükü eleştirisi

Temerrüd grubu, Hamas’ın ‘Gazze’nin yönetimini ele geçirmesinden sonra İsrail’e karşı silahlı direniş amacından saptığı’ görüşünde.

Grup ayrıca, Hamas güvenlik güçlerinin Filistinlileri baskı altında tuttuğunu ve sindirdiğini savunuyor.

Facebook sayfalarından yaptıkları açıklamalarda Temerrüd üyeleri, Hamas hükümetini ‘iktidara gelmelerinin ardından İsrail’in ağırlaştırdığı ablukadan zarar gören Gazzelileri ağır vergi yükü altında bırakmakla ve düzgün bir yaşam sağlamamakla’ suçluyor.

İsrail ise önlemlerin güvenlik gerekçeleriyle alındığını savunurken, insan hakları grupları bu önlemlerin toplu cezalandırmayı tırmandırdığı görüşünde.

Gazzeli Temerrüd grubuna verilen ‘sanal’ desteğe rağmen Hamas yetkilileri hareketi ‘hayal ürünü’ olarak tanımlıyor.

Gazze İçişleri Bakanlığı sözcüsü İslam Şahvan, “Bu isyancı hareket sahtedir ve yalnızca internetin sanal ortamında var olmaktadır. Sahada herhangi bir faaliyetleri yok… Gazze Şeridi’nde 11 Kasım’da gösteriler düzenlenirse güvenlik önlemleri alırız” diyor.

Hamas’ın Başbakanlık siyasi danışmanı Yusuf Rızka, ‘Hamas’ın 11 Kasım’daki gösteri tehditlerinden endişe duymadığını, yetkililerin gösterilere hukuk çerçevesinde yanıt vereceklerini’ söyledi.

Fakat Hamas’ın olası gösterileri engellemek için bir takım önlemler almaya başladığına dair işaretler var. Gece yarısı Gazze sokaklarındaki bazı güvenlik noktalarında çok sayıda Temerrüd üyesi gözaltına alındı.

'Temerrüd etkili olmaz'

Filistin İletişim ve Gelişim Enstitüsü Müdürü Fethi Sabah, “Hamas bu duruma karşı oldukça sert önlemler alıyor” diyor fakat Temerrüd’ün Gazze’de herhangi bir etki yapacak güçte olduğunu düşünmüyor.

Sabah, “Buradaki durum Mısır’dan çok daha farklı. Şu ana kadar grup, toplumun önde gelen isimlerini Temerrüd üyesi yapmayı başaramadı” diye ekliyor.

Hamas, Batı Şeria’daki El Fetih yönetimini ve Filistin yönetimindeki istihbarat servislerini Temerrüd’e mali destek olmak ve grubu idare etmekle suçluyor. El Fetih ise grupla bir ilgileri olmadığını söylüyor.

Gazze’de kitle gösterileri düzenlenmesi yönündeki bazı girişimler engellenmişti.

Hamas, 15 Mart 2010’daki gösterileri küçük çaplı şiddet olaylarıyla kontrol altına almıştı.

Siyasi uzman Adnan Ebuamir, “Hamas’ın çok güçlü bir askeri kanadı ve kendilerine yönelik yer türlü eylemi kontrol edebilecek büyük bir güvenlik bürosu var” diye konuştu.

Ebuamir, “Hamas’ın güvenlik güçlerinin kısa bir süre önce sokaklarda düzenlediği gösteriler Temerrüd hareketine bir mesaj gönderme amacındaydı” dedi.

Filistinli Temerrüd hareketinin bölgede ne kadar ciddiye alınacağı veya ne kadar destek göreceğini tahmin etmek şimdilik zor görünüyor.