Savunma ve Güvenlik Editörü Sam Jones'un kaleme aldığı yazıda, örgütün etkisini yurtdışında artıracak bir dış politika izlemeye başladığı belirtiliyor. Batılı istihbarat yetkililerine göre IŞİD'in yeni dış politikası yeni topraklar elde etmek, komşularında istikrarı bozmak ve uzaktaki düşmanlarına terör ihraç etmek.

IISS adlı düşünce kuruluşunun uluslarüstü tehditler bölüm başkanı Nigel Inkster, "IŞİD'in şu anda dışarıya açılma ve düşmanlarını vurabilme kapasitesinin önemi hakkında dikkatlice düşündüğüne dair bazı işaretler var" diyor. IŞİD'in dışarıya saldırılarla ilgili bir departman oluşturduğunu kaydeden Inkster, Siber saldırı gibi konular üzerine düşünüyorlar. Eski El Kaide'ye özgü modellerin yanı sıra yeni alanlarda da atılımlar yaptıklarını görüyoruz" ifadelerini kullanıyor.

'Bölgesel bir resim olarak görülmeli'

Bir başka Batılı istihbarat yetkilisi ise IŞİD'in 3 uluslararası hedefe yöneldiğini söylüyor. Buna göre örgüt Türkiye, Lübnan ve Suudi Arabistan'da istikrarı bozmak için hücre yapılanmasına gidiyor ve gizlice kaynakları güvence altına alıyor. Son olarak ise Avrupa ve başka yerlere yönelik daha dikkatlice planlanmış saldırılar hedefliyor.

Institute for the Study of War'dan terörizmle mücadele analisti Harleen Gambhir, IŞİD'in evrensel eylemler yapabilmek için kapasitesini artırdığını söylüyor, "Koalisyon daha çok Suriye ve Irak'a odaklanmış durumda ancak buna bölgesel bir resim olarak bakmalıyız" diyor.

Gazete IŞİD'in özellikle Türkiye'nin sınır kontrolünü kaybetmesi üzerine ülkedeki gizli operasyonlarını artırdığını yazıyor. Haberde Türkiye'nin kaynak ve askeri teçhizat gibi şeylerin tedariği için temel güzergah olduğu; cihatçıların Türkiye bağlarını sürdürmesinin kendileri için hayati önemi olduğu vurgulanıyor.

Ancak IŞİD karşıtı koalisyondaki Batılı ülkeler için öncelikli sorunun uzak mesafedeki yerlere düzenlenmesi planlanan saldırılar olduğu belirtiliyor. (BBC)