Filistin Özerk Yönetimi Başkanı ve El Fetih lideri Mahmud Abbas ile Hamas'ın sürgündeki lideri Halid Meşal'in Kahire buluşması, taraflar arasında 18 aydan sonra gerçekleşen ilk görüşme olarak dikkat çekiyor.

Hamas ve El Fetih, Nisan 2011 tarihinde bir ''birlik anlaşmasına'' imza atmış olsa da, şu ana değin anlaşmanın içeriğinin çok azı pratikte hayata geçirilebildi.

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Kahire'de önce Mahmud Abbas ve sonra da Halid Meşal ile ayrı ayrı bir araya geldi.

Hamas'ın 2007 yılında parlamento seçimlerini kazanması ve bunun ardından Gazze Şeridi'nde yönetimi ele geçirmesi sürecinde, Filistinlilerin iki büyük partisi arasında ilişkiler uzlaşmazlığa, hatta yer yer çatışmaya dönüşmüştü.

Fakat muhabirler bir süredir yaşanan yakınlaşma sürecine dikkat çekiyor. Bunun bir parçası olarak geçen ay 2007 yılından bu yana ilk kez Hamas taraftarlarının Batı Şeria'da ve El Fetih yandaşlarının da Gazze'de gösteri yapmasına izin verildi.

İsrail'de iki hafta sonra yapılacak ve Benyamin Netanyahu'nun kazanması beklenen genel seçimler öncesinde, Filistin'in iki önde gelen siyasi hareketinin bir kez daha uzlaşma ve İsrail ile yapılabilecek görüşmelerde birleşik bir cephe oluşturma çabasında olduklarını yazıyor.