Filistinli muhalif aktivist Nizar Benat, Filistin güvenlik güçleri tarafından işgal altındaki Batı Şeria'nın el Halil kentinde gözaltına alınmasından kısa bir süre sonra hayatını kaybetti.

Ölüm olayına tepki gösteren Filistinli yüzlerce öfkeli eylemci, Ramallah'ta gösteri düzenledi.

Göstericiler, el Menara meydanından Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın başkanlık konutuna doğru yürüyüşe geçti.

Eylemcilerin başkanlık konutuna ulaşmasını engellemek isteyen güvenlik güçleri, protestoculara göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

Ayrıca güvenlik güçleri onlarca aktivisti darp etti.

Hayatını kaybeden aktivist Benat'ın fotoğraflarını taşıyan göstericiler, Filistin güvenlik güçlerini Benat'a suikast düzenlemekle suçlayan sloganlar attı. Bir başka gösteri ise el Halil kentindeki Bin Ruşd Meydanında düzenlendi. Buradaki protestoda da göstericiler Benat'ın fotoğraflarını taşıdı.

Validen açıklama: Hastanede hayatını kaybetti

Euronews'in haberine göre El Halil kenti valisi Cebrin el-Bekri, yaptığı açıklamada, Benat'ın gözaltına alınmasının ardından hayatını kaybetmesine ilişkin bilgi verdi. Benat'ın bu sabah savcılık kararıyla Filistin güvenlik güçlerince gözaltına alındığını kaydeden Bekri, gözaltı sırasında sağlık durumunun kötüleştiğini ve el Halil Devlet Hastanesine götürüldüğünü ve hastanede vefat ettiğini ifade etti.

"Nizar Benat'a suikast yapıldı"

Moskova’da onlarca hayatı kurtaran 15 yaşındaki Halilov’a ödül Moskova’da onlarca hayatı kurtaran 15 yaşındaki Halilov’a ödül

Ancak aile adına konuşan Ammar Benat, Nizar Benat'a suikast yapıldığını söyledi. Benat'ın Filistin güvenlik güçleri tarafından sabah saat 03:30'da gözaltına alındığını kaydeden Ammar Benat, "Güvenlik güçleri Nizar Benat'ın evinin kapısını patlatarak içeri girdi. Ahşap sopa ve demir coplarla onu darp ettiler." dedi.

"Benat'a güvenlik güçleri biber gazı da sıktı. Kaba bir şekilde elbiselerini soydular ve kanlar içinde dövülerek götürüldü." diyen Ammar Benat, ailenin Nizar Benat hakkında resmi makamlardan bir bilgi alamadığını, ölüm haberini medyadan öğrendiklerini söyledi.

El Halil vilayetindeki Dura beldesinde yaşayan aktivist ve bağımsız bir muhalif olan 43 yaşındaki Nizar Benat, Filistin yönetimine yönelik sert eleştirileriyle biliniyordu. Daha önce de Filistin güvenlik güçleri tarafından birkaç kez tutuklanmıştı.

Filistinli gruplar ve insan hakları örgütlerinden kınama

İnsan hakları örgütleri ve Filistin'deki gruplar Benat'ın gözaltına alınmasının hemen ardından ölümünü kınayarak soruşturma açılmasını talep etti.

Filistin İnsan Hakları Komisyonundan yapılan açıklamada, aktivist Nizar Benat'ın hayatını kaybetmesi hadisesinin çok ciddiye alındığı, olayla ilgili soruşturmanın başladığı, cesedin otopsisine Komisyon tarafından görevlendirilen bir adli tıp doktorunun da katılacağı ve soruşturma tamamlanınca sonucun derhal açıklanacağı ifade edildi.

Filistin Kurtuluş Örgütü Yürütme Komitesi eski üyesi Hannan Aşravi ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada Benat'ın gözaltına alınmasını ve ölümcül şekilde darp edilmesini ciddi bir suç ve kritik bir gelişme olarak değerlendirdi.

Avrupa Birliği Filistinliler Delegasyonu, Benat'ın ölümü nedeniyle "üzüntülerini" ifade etti. Ayrıca AB Delegasyonu ivedilikle bağımsız, şeffaf ve kapsamlı bir soruşturma yapılmasını istedi.

Filistin hükümeti ise Nizar Benat'ın ölümüne ilişkin resmi bir soruşturma komisyonu kurulduğunu açıkladı.

Filistin Alimler Birliği, Benat'ın gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesinden Filistin yönetimi ve güvenlik güçlerini sorumlu tuttu. Birliğin Basın Sözcüsü Hafız el Kermi, "Benat'ın bu sabah Filistin güvenlik güçleri tarafından gözaltı alınarak işkenceye maruz bırakıldıktan sonra suikasta kurban gitmesini kınıyoruz. Olayın tüm sorumluluğunun Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve güvenlik güçlerinde." değerlendirmesinde bulundu.