Hükümetin baş müzakerecisi Humberto de la Calle boş ümitler yaratmak istemediklerini, ancak ekibinin iyimser olduğunu söyledi.

 

Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri FARC delegeleri ise barış görüşmelerinin ikinci aşamasının gerçekleşeceği Küba'dan yola çıkıyor.

 

Bu hafta başlayacak olan görüşmeler son on yılın ilk doğrudan görüşmeleri olacak.

 

İlk aşaması Norveç'te gerçekleşecek olan görüşmeler lojistik nedenlerden dolayı birkaç defa ertelenmek zorunda kaldı. En son erteleme ise Kolomibya'daki kötü hava koşulları nedeniyle oldu.

 

Baş müzakereci Calle, Bogota'daki askeri hava üssünden ayrılırken gazetecilere görüşmelerden umutlu olduğunu söyledi.

 

Calle "Boş umut yaratmak istemiyoruz ama Kolombiya'ya iyi haberle döneceğimiz konusunda ümit veren yapısal unsurlar olduğuna inanıyoruz" dedi.

 

FARC'IN ATEŞKES ÇAĞRISI REDDEDİLDİ

Calle, tarafların Çarşamba günü Oslo'da kapalı kapılar ardında biraraya gelerek Perşembe günkü ortak basın açıklamasını hazırlayacaklarını ve Havana'daki ikinci aşamanın takvimini belirleyeceklerini söyledi.

 

FARC Kolombiya'daki en eski ve en büyük gerilla grubu. 1964'ten bu yana Kolombiya devletine karşı silahlı mücadele yürütüyor.

 

İki tarafın temsilcileri Norveçli ve diğer diplomatlarla birlikte Havana'da biraraya gelmişti.

 

Müzakerelerin ve basın açıklamasının ertelenmesi, FARC temsilcileri hakkındaki tutuklama emirlerinin kaldırılmasındaki gecikmeye ve FARC delegasyonunun bileşimi konusundaki görüş ayrılıklarına bağlandı.

 

İlk çıktığı dönemde hükümeti devirerek Marksist bir yönetim kurma amacıyla yola çıkan FARC'ın 2001'de 16 bin olan gerilla sayısının bugün yarıya düştüğü söyleniyor.

 

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos barış konusunda "temkinli" bir iyimserlik taşıdığını açıkladı.

 

Nihai bir anlaşmaya varılıncaya kadar askeri operasyonların devam edeceğini belirten Santos, FARC'ın ateşkes çağrılarını reddetmişti.

 

FARC'ın sözcüsü Marco Leon Calarca, Santos'un ateşkes önerisini reddetmesi konusunda, üstesinden gelinmesi gereken bir yığın güvensizlik ve düşmanlığın var olduğunu, öte yandan ateşkesin, aşılamayacak bir mesele olmadığını kaydetmişti.

Santos'un, teklif ettikleri ateşkes önerisini reddetmesinin, Norveç'te yapılacak barış görüşmelerini raydan çıkarmayacağını bildirmişti.

FARC sözcüsü, ateşkesi daha fazla yaşamın yitirilmesinden kaçınmak için teklif ettiklerini, ateşkes varsa barış görüşmelerine başlamayacaklarını söylemediklerini, sağduyu çağrısında bulunduklarını ifade etmişti. (Bbc turkce)