Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC), Kolombiya Devlet Başkanı Manuel Santos'un, teklif ettikleri ateşkes önerisini reddetmesinin, gelecek ay Norveç'te yapılacak barış görüşmelerini raydan çıkarmayacağını bildirdi.

 

FARC'ın sözcüsü Marco Leon Calarca, Havana'da Associated Press ajansıyla yaptığı özel söyleşide, Santos'un ateşkes önerisini reddetmesi konusunda, üstesinden gelinmesi gereken bir yığın güvensizlik ve düşmanlığın var olduğunu, öte yandan ateşkesin, aşılamayacak bir mesele olmadığını kaydetti.

 

Marco Leon Calarca, Kolombiya'da 3 ABD vatandaşının kaçırılmasındaki rolünden ötürü 60 yıl hapse mahkum edilen ve ABD'de cezaevinde olan gerilla Simon Trinidad'ın barış görüşmelerine katılması için serbest bırakılmasını olanaksız görmediğini de belirtti.

 

Calarca, ''Bu engeller, diyalog yoluyla çözmeye çalıştığımız 50 yıllık şiddetin biriktirdikleriyle karşılaştırıldığında hiçbir şey. Bu bağlamda, meselelere iyimser bakarsak, çözemeyeceğimiz sorun olmadığını düşünüyorum'' dedi.

 

FARC sözcüsü, ateşkesi daha fazla yaşamın yitirilmesinden kaçınmak için teklif ettiklerini, ateşkes varsa barış görüşmelerine başlamayacaklarını söylemediklerini, sağduyu çağrısında bulunduklarını ifade etti.

 

Calarca ayrıca, FARC'ın müzakerecilerinin, uluslararası alanda tanınmış simaların, barış görüşmelerine destek vermesine açık olduğunu sözlerine ekledi.

 

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, dün FARC ile gelecek ay Norveç'te başlaması planlanan görüşmeler sırasında gündeme gelmesi beklenen ateşkes ilan edilmesi önerisini geri çevirmişti.