Suriye'nin Resmi Haber Ajansı SANA'da yer alan habere göre, Esad, bugün Şam’daki Emevi Konferanslar Sarayı’nda düzenlenen mültecilerin dönüşü konulu uluslararası konferansın açılışında bir video konuşması gerçekleştirdi.

Rusya'ya ve İran'a teşekkür ederek konuşmasına başlayan Esad, Suriye için mülteci sorununun insani olmanın yanı sıra ulusal bir sorun olduğunu vurguladı. Son birkaç yılda yüz binlerce Suriyeli mülteciyi geri göndermeyi başardıklarını ifade eden Esad, bugün de geri dönmek isteyen her mültecinin geri dönüşü ve vatanının inşasına katkıda bulunması için gayretle çalıştıklarını söyledi.

Esad, yurt dışındaki Suriyelilerin ezici çoğunluğunun siyasi istismar için başka ülkelerin listelerinde yer almayı reddettiklerini ve anavatanlarına dönmeye her zamankinden daha istekli olduklarını vurguladı.

Esad, şöyle devam etti:

"Bazı ülkelerin mültecileri etik insani ilkeler temelinde kucaklaması gerçeği… Batı’daki ve bölgemizdeki diğer bazı ülkelerin de insani davalarını siyasi bir pazarlık çipi haline getirerek sömürülmesiyle karşılandı ve yurt dışındaki oğullarımızın yaşadığı gerçek acıyı dikkate almadan yetkililerinin yolsuzluklarını anlatan bir para kaynağı haline getirildi.”