Avrupa Birliği tarafından 2008-de kabul edilen “Doğu ortaklığı” programına Ukrayna,Moldavya,Gürcistan,Belarus,Azerbaycan,Ermenistan’ın katılmaları öngörülüyordu. Ama bu program yapımcılarının umutları doğru çıkmadı. Sözde bunlar eski Sovyetler Birliği cumhuriyetleriyle iyi komşuluk ilişkileri ve ortaklığı geliştirmek istiyorlar. Ama gerçekte hedefi başkadır.Eski Sovyetler Birliği cumhuriyetlerinin Rusya ile bağlarını zayıflatmakla bölgedeki nüfuzunu arttırmak,soz konusudur. Bir de oyunun yalnızca Avrupa’nın ekonomik çıkarlarına olan kurallara göre yapılması gerekiyordu.

Ancak Avrupa Birliği ile ortaklık anlaşmasını yalnızca Moldavya ve Gürcistan parafe etti. Ukrayna ve Belarus Avrupa entegrasyonundan kazanmaktan çok kaybedecek. Minsk çoktandır bunu anladı. Kiyef az zaman önce bunun bilincine vardı. Ermenistan da sonbaharın başlarında seçimini yaparak Gümrük Birliğine girmeyi tercih etti. Rusya devletbaşkanı Vladimir Putin bir zaman önceki Erivan ziyareti sırasında tarafların ilerideki adımlarını dile getirerek şunları söyledi;

Bu, egemen Ermenistan halkının ve yönetiminin yaptığı bir seçimdir. Rusya Ermenistan’la işbirliğinin bu yönüne elinden gelen destek verecek. Biz Ermenistan’ı entegrasyonun eşit haklı bir katılımcısı görüyoruz. Gümrük Birliğinin diğer üyeleri böylle tavrını onadı.Rusya'nın Sesi'ne göre Gümrük Birliğine cumhuriyetin girmesine yönelik uygulamalara başlandı. Avrasya Komisyonuna danışmalar yapılıyor. Hukuksal,.administratif ve diğer belgelerin görüşülmesi gerekecek. Dostumuz Ermenistan’a,Gümrük Birliğine katılması sürecinin azami derecede efektif olması için ileride de yardımda bulunacağız.Gümrük Birliği ve Birleşik Ekonomi Mekanı denen kuruluş üyeliği Rusya.,Belarus ve Kazatistan’a büyük yarar getiriyor.

Halihazırda taraflar Gümrük Birliği ve Ermenistan tarafından birbirine doğru atılacak adımları belli edecek yol haritasını kabul etmek için çözüme bağlanması gereken son sorunlar görüşülüyor. Moskova Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Kafkasya sorunları ve bölgesel güvenlik Merkezi görevlisi Nikolay Silayev Ermenistan’ın Avrasya entegrasyon projelerine katılışının kendisine ekonomik avantajlar getireceğini kaydederek şunları söymledi:

Rusya ve Gümrük Birliği üyesi diğer ülkelerin piyasalarına daha elverişli erişim şartları ve ileride kendibaşına değil, güçlü bir entegrasyon kuruluşunun bir üyesi olarak dış ortaklarla yapılacağı görüşmelerin daha elverişli şartları,söz konusudur

Avrupa Birliğinin, Doğu ortaklığı alanındaki başarısızlıklarına rağmnen Avrasya’da nüfuzunu arttırmak planlarından vazgeçmesi şüphelidir. Ancak Avrupa Birliği görevlileri sözümona Doğu ortaklarına eski ortaklık kuralları teklif etmeye devam ederse, çabalarının istenen sonuçları vermesi.şüphelidir. Çünkü bu kurallara göre eski Sovyeler Birliği cumhuriyetleri, ileride Avrupa ülkeler ailesine olası yakınlaşma vaitlerine karşılık olaraka piyasalarını Avrupa Birliğine açmal., Oysa ki Avrupa Birliği ile yakınlaşma değil,tam üyeliği bile ekonomideki başarıların bir garantisi değil. Bunun bilincinde olmayanların Yunanistanlılar ve Kıbrıslılara danışmaları tavsiye edilebilir.