Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra Yukarı Karabağ savaşı, abluka ve sosyal koşulların kötüleşmesi sonucu ülkeyi yarım milyondan fazla Ermeni terk etmişti. Son 3 yılda bu sayı çeyrek milyon daha arttı. 

Rusya’ın sesi radyosunun geçtiği habere göre Ermenistan’dan yeni göç akını başladı. Bazı kaynaklara göre 2011 yılından bu yana terk edenlerin sayısı 250 bine ulaştı  “Repat-Ermenistan” Vakfı İcra Müdürü Vartan Maraşliyan, göç konusunun ülkenin politika ve toplum çevrelerinde şimdi en çok konuşulan güncel konulardan biri olduğunu ifade etti. 

Maraşliyan; “Göç, Ermenistan için çok büyük bir sorun. Ancak diğer yandan, hiçbir zaman yurtdışında yaşamamış birisini vazgeçirmek çok zor. İnsanlar, çocukların geleceği için, kariyer yapmak için, daha kaliteli yaşam için gidiyor.” 


DİASPORA ÜLKENİN 3 KATI


Ermenistan’dan gidenlerin çoğu, Rusya, ABD, Kanada ve Fransa’yı tercih ediyor. Araştırmalara göre, dünya genelinde 7 ya da 8 milyon Ermeni yaşıyor. Oysa Ermenistan’da resmi kaynaklara göre 3 milyondan biraz fazla Ermeni var. Hatta Ermenistan’da 5 yıl önce, ülke dışındaki Ermenilerle ilişkilerini güçlendirmek amacıyla dünyada benzeri olmayan Diaspora Bakanlığı kurulmuştu. Bu denli büyük Ermeni diasporasının oluşması, tarihsel açıdan oldukça anlaşılır bir durum.

Osmanlı İmparatorluğu dönenminde 1915 yılı olaylarıyla sonuçlanan çok sayıda savaş ve takipler, Ermenilerin diğer topraklara göç etmesine neden olmuştu. Mülteciler, Doğu Avrupa, Balkan ve Ortadoğu ülkelerinin birçok kentine yerleşmişti. Ermenistan Arkeoloji ve Etnografya Enstitüsü Diaspora Araştırmaları Bölümü Başkanı Ruben Karapetyan, günümüz Ermenistan vatandaşları da akrabalarına güvenerek bu bölgelere göç ettiğini söyledi.

Bu arada Rusya’dan yurtdışına yapılan para transferlerin büyük bir kısmı, Ermenistan’ın payına düşüyor. Dünya Bankası’nın bilgilerine göre, yıllık 1 milyar dolardan fazla bir rakam transfer ediliyor. Uzmanlar bu para transferi olmazsa Ermenistan’da yoksulluk oranının yüzde 23’ten yüzde 32’e çıkabileceğini belirtiyor.

Durum böyle iken Ermenilerin birçoğu, uzun bir zaman mutluluğu Ermenistan dışında aramaktan vazgeçmeyecek. Gerçi Ermeni göçmenlerin ortak bir özelliği var. Nereye giderlerse gitsinler, bir gün anavatana dönmeyi umut ediyorlar.