Mahkemenin ret kararı, Türkiye aleyhine açılan ve Ankara tarafından temyize taşınan iki farklı tazminat davasının devam etmesi anlamına geliyor.

Euronews'in aktardığına göre, üç yargıçtan oluşan Temyiz Mahkemesi, Türkiye'yi suçlu bulan alt mahkeme kararını incelerken, ABD hükümetinden de görüş talep etmişti. Bu görüş 10 Mart 2021'de ABD Dışişleri Bakanlığı ile Adalet Bakanlıkları tarafından açıklanmış ve Türkiye aleyhine çıkmıştı.

ABD'deki bakanlıkların Türkiye aleyhine bildirdiği görüşte vurgulanan bir diğer konu ise, "protestocuların saldırıya uğradığında zaten yerlerde olduğu, kaçmaya çalışanların da yine Cumhurbaşkanlığı korumaları tarafından darp edilmesiydi."

Bu durumlardan hiçbirinin yabancı ülke liderlerini koruyan güvenlik güçlerine tanınan ayrıcalıklardan olmadığının altı çizildi.

AİHM'den tarihi karar: Alevilik ayrı bir inançtır AİHM'den tarihi karar: Alevilik ayrı bir inançtır

ABD'de 1978'de kabul edilen "Yabancı Devlet Liderleri Dokunulmazlık Yasası" (FSIA - Foreign Sovereign Immunities Act) ülkede görevli yabancı güvenlik güçlerine bazı imtiyazlar tanıyor. Ancak söz konusu kanunda, kesin çizgilerle bu imtiyazlar ve haklar açıklanmıyor.

ABD'DE NELER YAŞANMIŞTI

16 Mayıs 2017’de başkent Washington’da Türk kökenli ABD vatandaşı bir grup, Cumhurbaşkanı Erdoğan aleyhine sloganlar atmış, o esnada bölgede bulunan Erdoğan’ın korumaları gruba müdahale etmişti.

Tekme ve yumrukların kullanıldığı müdahale anına dair görüntü gündeme oturmuştu. Olayın büyümesi sonrası Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç konutun önüne gelmiş, bölgeye ABD’li ek emniyet kuvvetleri takviye edilmişti.