Bir günlük ziyaret için geldiği Ankara'da Mattis'i kabul eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKYB) bağımsızlık referandumuna gitmesinin de yanlış bir adım olacağını söyledi.

Anadolu Ajansı'nın (AA) Cumhurbaşkanlığı kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, 25 Eylül'de gerçekleşmesi beklenen IKYB referandumuna ilişkin iki taraf da "Irak ve Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini" vurguladı.

İkilinin gündeminde neler vardı?

Erdoğan Mattis görüşmesi

Mattis-Erdoğan görüşmesinde, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da yer aldı.

ABD ile Türkiye arasında, Suriye'nin kuzeyindeki Kürtlerin oluşturduğu silahlı güç olan Halk Savunma Birlikleri'nin (YPG) varlığı ve rolü konusundaki görüş ayrılığı sürüyor.

Türkiye YPG'yi PKK'nın bir kolu ve terör örgütü olarak tanımlarken, ABD Suriye'deki önceliği olan Irak Şam İslam Devleti'ni (IŞİD) yok etme planında YPG'yi sahadaki en etkili ortak olarak görüyor.

Çarşamba günü gerçekleşen görüşmede de, IŞİD ile mücadele, Suriye'de çatışmasızlık bölgelerinin oluşturulması ve PKK'ın bölgedeki varlığı gibi konular masaya yatırıldı.

Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump'ın onayıyla Suriye'de Kürt Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) silahlı kanadı Halk Savunma Birlikleri'ne (YPG) silah yardımı yapılması kararıyla ilgili rahatsızlığını Mattis'in karşısında da dile getirdi.

"PKK/PYD-YPG'ye destek, dostluk ve müttefiklikle bağdaşmıyor"

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) - 31 Mayıs

Mattis: PKK'ya silah vermedik, vermeyeceğiz

Mayıs ayında ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), YPG'ye küçük silah ve araç teslimatının başladığını duyurmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise YPG'ye silah yardımına ilişkin şu açıklamayı yapmıştı:

"Müttefiklerimizin terör örgütlerinin yanında değil yanımızda yer alacağına inanmak istiyoruz... Temenni ediyorum ki yanlıştan bir an önce dönülür."

Öte yandan, Londra'da Başbakan Binali Yıldırım ile görüşen Mattis, "PKK'ya asla silah vermediklerini ve vermeyeceklerini" söylemişti. ABD, YPG'ye karşı olası bir operasyonun IŞİD'le savaşı olumsuz etkileyeceği kaygısına ise dikkat çekmişti.

Başbakan Yıldırım, "ABD'ye savaş ilan edecek değiliz. Adı ister PKK olsun, ister PYD, ister YPG olsun fark etmez, terör örgütüne karşı savaşmaya devam edeceğiz" demişti.

IKBY referandumu

Irak referandum

Türkiye ziyareti öncesinde Irak'a giden ABD Savunma Bakanı, IKBY Başkanı Mesud Barzani ile de görüşerek, referandumun Eylül ayında yapılmasına olan itirazını dile getirmişti.

Barzani'nin danışmanlarından Hoşyar Zebari ise, ABD'nin itirazına rağmen bağımsızlık referandumunu 25 Eylül'de yapmakta kararlı olduklarını açıklamıştı.

Çarşamba günkü Erdoğan-Mattis görüşmesinde de, taraflar referandumun yapılmaması gerektiği yönündeki ortak duruşlarını korudu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, IKBY referandumunun Irak'ı "iç savaşa kadar götüreceğini", beklentilerinin de referandum kararından geri dönülmesi olduğunu söylemişti.(BBC)