Suriye bağlantısına ilişkin kuşkular Iraklı güvenlik uzmanı Ali el-Haydari tarafından da dile getiriliyor.


Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan el-Haydari, ''el-Nusra Cephesi'nin Kürtlerden intikam almak için'' Erbil'i hedeflemiş olabileceğini söyledi.


Irak'ın geri kalan birçok bölgesinin aksine Erbil'de son altı yıldır benzer bir saldırı meydana gelmemişti.


Bomba yüklü araçlarla Kürt yönetiminin içişleri bakanlığı ve emniyet müdürlüğünü hedefleyen saldırganlar, güvenlik güçlerine üye altı kişinin ölümüne neden oldu. Yaralı sayısı ise 62 olarak bildiriliyor.


Gelen haberlere göre, bomba yüklü bir arabayla bariyerleri aşan ilk intihar eylemcisi aracını infilak ettirdikten sonra, kurtarma ekipleri olay mahaline vardığı sırada gene bomba yüklü bir araç kullanan ikinci bir intihar eylemcisi kendini havaya uçurdu.


Bunun yanısıra olay mahalinde yaya olarak bulunan militanların da saldırıya iştirak ettiği bildiriliyor.


Kürdistan Bölgesel Hükümeti'nin internet sitesinde yayımlandığı bildirilen açıklamada, bazı görgü tanıklarının beş intihar eylemcisinin üzerlerindeki bombaları havaya uçurmaya fırsat bulmadan öldürüldüğünü anlattıkları belirtiliyor. Kimi diğer resmi açıklamalarda ise öldürülen militan sayısı dört olarak verildi.


Bölge Asayiş Müdürlüğü, Federal Kürdistan Bölgesi'nin Erbil kentinde gerçekleştirilen patlamalara ilişkin yazılı açıklama yaptı. 


Açıklamada, ilk saldırının asayişe girmek isteyen bir minibüsün asayiş güçleri tarafından durdurulmasından sonra araçtaki intihar bombacısının aracı patlaması sonucu yaşandığı, patlamadan hemen sonra dört saldırganın silah ve bombalarla asayiş binasına girmek istediği kaydedildi. 


Saldırganların fark edilmesi üzerine asayiş güçleriyle çatışmanın yaşanması ardından 4 saldırganın da üzerindeki bombaları patlattığı belirtilen açıklamada "bu olayları hemen takiben de bomba yüklü bir ambulans olay yerine geldi ve yaralıları almak istedi. Ambulans asayiş binasına girmek isteyince asayiş güçleri durdu. Bunun üzerine eylemci bomba yüklü ambulansı asayiş girişinde patlattı” denildi. Açıklamada ayrıca saldırıyı yapan 6 kişinin de öldürüldüğü bildirildi. 

Öte yandan 6 kişinin yaşamını yitirdiği 62 kişinin de yaralandığı saldırıda, yaralılar arasında Asayiş Genel Müdürü İsmet Erguşi’nin de bulunduğu öğrenildi. Olay yerine yaklaşık iki kilometre yaklaşılmasına dahi izin verilmezken, şu an asayiş ve peşmerge güçleri şehri tamamen kontrol altına almış durumda. Güvenlik nedeniyle uzun süre kesilen telefon şebekeleri yeniden bağlanırken, şehre giriş ve çıkışlar hala çok sıkı bir kontrole tabi tutuluyor.