Gordon Corera


 

Bu mesaj, El Kaide'nin hedef küçültmesi ve merkez örgütlenmesinin neler yapabileceği hakkında daha gerçekçi bir değerlendirmeye gidildiğine dair işaret olarak görülebilir.


Zevahiri geçen Nisan'da Boston Maratonu'nda düzenlenen bombalı saldırıdan da övgüyle bahsediyor.


El Kaide liderinin mesajı örgütün üstünlüğü elinde tuttuğuna dair bilinen iddiayla başlıyor.

ABD'nin Afganistan'da 'yenildikten sonra' kaçtığını söylüyor.

Daha sonra, 'yalnız kurt' saldırıları olarak bilinen, küçük çaplı eylemlerin El Kaide'nin stratejisindeki öneminden bahsediyor.


Zevahiri bu tür saldırıların her şeyin ötesinde, ekonomik etkisi olacağını savunuyor.

Zevahiri, 'Amerika'yı tahrik ederek ekonomik açıdan kan döktürmeliyiz ki, güvenliğe büyük paralar harcamaya devam etsinler. Amerika'nın zayıf karnı, askeri ve güvenlik harcamaları nedeniyle sendeleyen ekonomisi' diyor.

Zevahiri, ABD'de saldırı beklentisini canlı tutarak askeri ve güvenlik harcamalarının süreceğini vurguluyor.

'ABD'yi istim üstünde tutun'

El Kaide lideri, 'Orada, burada küçük çaplı saldırılar düzenleyerek Amerika'yı istim üstünde tutmanın bize bir bedeli yok. Bir başka deyişle Somali'de, Yemen'de, Irak ve Afganistan'daki sinir savaşını kazandığımız gibi, aynı türde bir savaşı kendi evlerinde de vermeliyiz' diyor.

Zevahiri destekçilerine bir de ekonomik boykot çağrısında bulunuyor ve 'Amerika'nın ve müttefiklerinin mallarına harcanan her bir doların, Filistin ya da Afganistan'da Müslümanları öldüren mermiye ya da şarapnele dönüştüğünü anlatmalıyız' diye konuşuyor.


Pek çok uzman, örgütün Pakistan'daki çekirdek kadrosunun büyük zarar gördüğüne inanıyor ve Zevahiri de bu mesajında gerçeği kabul etmiş gibi görünüyor.


Ancak dünya çapındaki El Kaide bağlantılı örgütler, özellikle de Yemen'deki Arap Yarımadası'ndaki El Kaide örgütü hükümet yetkililerine göre önemli bir tehdit oluşturmaya devam ediyor.

Genelde stratejiden çok ideolojiye odaklanmasıyla bilinen Zevahiri, Mısır'da yaşananlara da mesajında geniş yer veriyor.


Zevahiri, Müslüman Kardeşler'e karşı yapılan darbenin arkasında ABD'nin olduğunu söylüyor.

El Kaide lideri devrik Mısır lideri Muhammed Mursi'yi de şeriata uygun bir yönetim sergilememekle ve ABD'yle ve İsrail'le yapılan güvenlik anlaşmalarına bağlı kalmakla suçluyor.


El Kaide'ye katılmadan önce Mısır'daki İslamcı hareketler içinde yer alan Zevahiri, Müslüman Kardeşleri de demokratik siyaset içinde kalmasından dolayı eleştiriyor.


Tunus gibi bazı yelerdeki İslamcı hareketleri de 'ABD'yle anlaşmaya varmakla' suçluyor.

Zevahiri, Suriye'deki İslamcı muhalif gruplara da, Esad rejimiyle savaşan 'laiklerle' uzlaşmaya varmamaları çağrısında bulunuyor.