Dünya Gıda Günü nedeniyle Roma’da yapılan etkinlikte konuşan, Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Genel Direktörü Çü Dongyü, harekete geçilmezse, açlık ve yetersiz beslenmenin 2030 yılı 'sürdürülebilir kalkınma hedefleri'ne ulaşmada büyük engel olacağını söyledi.

Roma merkezli BM kuruluşu FAO'da 16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla "Eylemlerimiz geleceğimiz. 'Sıfır Açlık' için sağlıklı beslenme" temasıyla düzenlenen etkinlikte konuşan Çinli FAO Genel Direktörü Çü, herkesin sağlıklı beslenebilmesini sağlamak, yükselen açlık ve obezite eğilimini tersine çevirmek için hükümetlerden özel sektöre, kamudan araştırma merkezlerine ve tüketicilere kadar herkesin oynaması gereken bir rol olduğunu ifade etti.

Etkinliğe mesaj gönderen Katolik-lerin ruhani lideri Papa Franciscus da açlık ve yetersiz beslenmeye karşı verilen savaşın, piyasa mantığı geçerli olduğu sürece ve kar aranmaya devam ettikçe bitmeyeceğini kaydetti.

KİMİ AÇLIKTAN KİMİ TOKLUKTAN ÖLÜYOR

Dünya genelinde 820 milyondan fazla kişi açlıkla mücadele ederken, 670 milyonu aşkın yetişkin ve 120 milyonu aşkın 5 ila 19 yaş arası çocukta obezite görülüyor. Gıda güvensizliği, bir yandan yüksek düzeyde yetersiz beslenmenin yol açtığı “akut açlık” diğer yandan da hastalık ve ölüm riskini artıran “sağlıksız beslenme” konusunda endişe yaratıyor.

“Dünya Gıda Günü”, Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) 1945’teki kuruluşunun anısına, açlık ve yetersiz beslenmenin her yönüyle ele alınması, herkes için gıda güvenliği ve sağlıklı diyetler sağlanması amacıyla harekete geçilmesi ve bu konuda farkındalık oluşturulması için her yıl 16 Ekim’de dünya çapında kutlanıyor.

Bu yıl “Sıfır Açlık, Yüzde Yüz Beslenme” ve “Açlığın Olmadığı Bir Dünya için Sağlıklı Beslenme” sloganlarının öne çıktığı Dünya Gıda Günü’nde, açlık konusunun sadece insanları doyurmak değil, onları beslemek, sağlıklı yiyeceklerin üretim ve tüketimini eş zamanlı olarak sürdürülebilir olması gerektiği vurgulanıyor.

İnsanların gıdaya erişebilme hakkı, gıda güvencesinin bir gıdaya sahip olabilme, ona erişebilme, fiziksel olarak onu elde edebilme hakkı olduğu genel kabul.

Dünyada gıdaya ulaşım sorununu değerlendiren, Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Zeki Taydaş, “Dünya yedi buçuk milyarın üstünde bir nüfusa sahip ve 1 milyara yaklaşan nüfus açlık çekiyor. Her geçen gün küresel iklim değişikliği sebebiyle ortaya çıkan kuraklığın tarımsal faaliyetlerin sağlıklı bir şekilde yapılamıayacağı bir dünyaya neden oluyor. Bu sebeple gıdaya ulaşmamız da güçleşiyor” diyor.

SAVAŞ AÇLIĞIN SEBEBİ

Açlık çeken insanların büyük bir bölümünün çatışma altındaki yerlerde yaşadığına dikkat çeken Taydaş, “Bugün içinde bulunduğumuz jeopolitik durumu da göz önünde bulundurursanız o insanların gıdaya erişimi çok daha zor” diyor.

Gıda güvencesizliği sorununu bütün insanların önemsemesi gerektiğine dikkat çeken Taydaş, “Yedi buçuk milyar nüfuslu bir dünyada, Birleşmiş Milletlerin güncel raporuna göre 1 milyara yakın insan hâlâ sağlıklı bir şekilde gıdaya erişemiyor, dünya nüfusunun yüzde 11’ine denk gelen insan sayısından bahsediyoruz, güvenli bir şekilde gıdaya ulaşamıyor” diyerek durumu aktarıyor.

SEBEP ADİL OLMAYAN GIDA VE GELİR DAĞILIMI

Dünyanın bir yıllık tarımsal üretiminin var olan nüfusun bir yıllık ihtiyaçlarını karşılamaya yeterli olduğunu belirten Taydaş, “Hem bitkisel hem de hayvansal üretim dünya nüfusunu fazlasıyla besleyecek miktarda. Fakat açlığın görüldüğü yerlerde gıdaya erişememe durumunun asıl sebebi adil olmayan gıda dağılımı, adil olmayan ürün dağılımı ve adil olmayan gelir dağılımıdır. Ürün, gıda ve gelir dağılımının adil olması durumunda bu insanların açlıkla karşılaşmayacaklar. 1.3 milyar ton gıda heba oluyor, çöpe atılıyor. Yıllık üretilen gıdanın onda biri çöp oluyor ancak bu sorunun çözümü için bir formül bulunamıyor.

İKLİM KRİZİ NEDENLİ AÇLIK

Tarım Örgütünün raporuna göre, iklim ve doğal afetler geçen yıl 29 milyon kişiyi daha akut gıda güvensizliğine itti. Daha önceki yıllarda olduğu gibi geçen yıl da iklim koşulları kaynaklı açlığa maruz kalanların çoğu Afrika’da yaşıyor. Yaklaşık 23 milyonu bulan bu insanlar, öncelikli olarak iklim krizleri kaynaklı akut gıda güvensizliği çeken 20 ülkede yaşıyor.

EKONOMİK KRİZLER

Diğer taraftan özellikle Burundi, Sudan ve Zimbabve’de 10,2 milyon kişi akut gıda güvensizliğine yol açan temel etkenlerden olan ekonomik krizler nedeniyle açlık çekiyor.

Aziz koçyiğit / Almanya