Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) son raporunda, ülkelere çağrıda bulunarak, çocuk ölümleri ile mücadele konusunda daha fazla çaba istedi. Dünyada her beş saniyede bir küçük çocuğun hayatını kaybettiğine dikkat çekilen raporda, gerekli adımların atılmaması durumunda Birleşmiş Milletler'in milenyum hedeflerine ulaşılamayacağının altı çizildi.


BM tarafından 2000 yılında kararlaştırılan milenyum hedefleri, çocuk ölümlerinin 1990- 2015 yılları arasında üçte iki oranında azaltılmasını öngörmüştü. Her ne kadar çocuk ve bebek ölümleri yarı yarıya düşürülmüş olsa da, bu hızda ilerlenirse, 2015 yılı için belirlenen hedeflere ancak 13 sene sonra erişilecek. Bu da 35 milyon çocuğun, engellenmesi mümkün olan nedenlere bağlı olarak hayatını kaybetmesi anlamına geliyor.

Çocukların ölümü engellenebilir


UNICEF Almanya yöneticisi Christian Schneider yaptığı açıklamada, ucuz ve basit yöntemlerle milyonlarca çocuğun hayatının kurtarılabileceğini belirtirken, alınabilecek önlemler arasında aşı kampanyaları, antibiyotik ilaç desteği, doğum öncesi ve sonrası hakkında annelerin bilinçlendirilmesini sıraladı.

UNICEF’in raporunda çocuk ölümlerine neden olan sebeplerin başında akciğer iltihabı, erken doğum esnasında ya da sonrasında yaşanan komplikasyonlar, ishal ve sıtma gibi hastalıkların geldiği belirtildi. Özellikle Hindistan, Nijerya, Pakistan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Çin Halk Cumhuriyeti, en fazla çocuk ölümünün meydana geldiği ülkeler.

Olumlu bir gelişme olarak Etiyopya, Bangladeş, Brezilya, Nepal ve Tanzanya gibi ülkelerde çocuk ölümlerinin üçte iki oranında azaltıldığına dikkat çekilirken, en önemli ilerlemeyi yoksul ailelerin sağlık ihtiyaçlarını giderme, temiz içme suyu sağlama, eğitim ve yoksullukla mücadele stratejileri konusunda adım atan devletler tarafından sağlandığı bildirildi.Dw/dpa/Nş/Aş