Mısır’da, başkent Kahire’ye otomobille iki saat uzaklıktaki İsmailiye kenti yakınlarında, çölün tam ortasında, Münih Teknik Üniversitesi uzmanları Mısırlı meslektaşlarıyla birlikte bir ağaçlandırma projesi üzerinde çalışıyorlar. Toplam 200 hektarı kapsayan bir alan, her gün kanalizasyon suyuyla sulanıyor.

Projeyle ilgili Deutschlandradio'ya bilgi veren Münih Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi’nden Prof. Reinhard Mosandl, bol su ve güneşin ağaçların hızla büyümesini sağladığını belirtiyor:

“Bitki örtüsünü genişletiyoruz. Kanalizasyon suyunu sebze-meyve sulamada kullanamazsınız ama ön arıtmadan geçirdikten sonra ağaçları sulayabilirsiniz. 4 yıllık bu okaliptüs ağaçları örneğinde ortaya çıkan muazzam sonucu görüyorsunuz.”

Ağaçların köklerine kadar uzanan hortumlar suyu damla damla aktarıyor

Kokuya karşı 'bakteri'
Ağaçlandırma bölgesine her gün 30 bin metreküp kanalizasyon suyu pompalanıyor. Arıtma havuzlarında kullanılan bakteriler, suyun kokmasını önlüyor. Arıtmadan geçirilmiş olmasına rağmen kanalizasyon suyunun yeraltı su kaynaklarına karışmaması için özen gösteriliyor. Bunun için kurulan özel sulama sisteminde, ağaçların köklerine kadar uzanan hortumlar suyu damla damla aktarıyor. Prof. Reinhard Mosandl, böylece kanalizasyon suyunun doğrudan ağaca iletildiğini belirtiyor.

Mosandl “Burada bir orman ekosistemi oturtmaya çalışıyoruz. Bazı ağaç türlerinin gelişimini sağlayarak bu süreci başlattık. Zeminin kuruluğunu göz önünde tuttuğunuzda henüz belli bir aşamanın başlamadığını görüyorsunuz: O da bakterisi ve solucanıyla toprakta maddenin dönüşümünü sağlayan yapı. Projemizin en zor kısmını bu aşama oluşturuyor” açıklamasını yapıyor.


Bol su ve güneş ağaçların hızla büyümesini sağlıyor

Sürekli gözetim gerekiyor

Suni orman; toprak, su ve ağaçların sürekli ölçüm ve gözetimini gerektiriyor. Mısır doğumlu Münih Teknik Üniversitesi araştırma görevlisi Hani El Katip, ormancılığın henüz Mısır’a yabancı bir kavram olduğunu kaydediyor. Hani El Katip, “Baştan itibaren her aşamada iyileştirmeye gitmemiz gerekiyor. Bu, ağaç türünün seçiminden tohum kalitesine, dikim ve fidan aşamalarından sulamaya uzanan bir süreç” şeklinde konuşuyor.

Okaliptüs, çölün ortasında yeşertilen ağaç türlerinden sadece biri. Çevre ve ekonomi açısından bunun anlamlı bir karar olup olmadığını yapılan ölçümler gösterecek. Ancak ağaçlandırma çalışmaları, uzmanlar tarafından yalnızca çölle ve çölleşmeyle bir mücadele aracı olarak görülmüyor. Su fakiri ülkelerde kereste üretimiyle yeni istihdam alanları açma, karbondioksit emisyonu ticareti için yeni yatırım alanları ve şehirlere yeşil kuşaklar geliştirmede bir örnek çalışma olması hedefleniyor. Projenin bölge iklimini de olumlu yönde etkilemesi amaçlanıyor.

Hani El Katip “Yılda 5,5 milyar metreküp kanalizasyon suyuyla yaklaşık 650 bin hektarlık bir alan ağaçlandırılabilir. Orman havadaki nem oranını ve yağış ihtimalini de artıracaktır” açıklamasını yapıyor.DW/DLF,NH/EC