Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü tarafından yayımlanan raporda, Çin'in son 5 yılda silah ihracatını yüzde 143 arttırarak 300 milyar doların üzerine çıkardığı kaydedildi.


Kıdemli Araştırmacı Siemon Wezeman,  raporda Çin'in askeri teçhizat kalitesinin son 10-15 yılda çok ilerlediği yorumunda bulunurken, Batı ve Rus silahları ithal eden müşterilerin benzer nitelikteki silahları artık daha az maliyetle Çin'den temin edebildiğine dikkat çekti.

WSJ TÜRKİYE’YE İŞARET ETTİ

Wezeman'ın ifadelerine yer veren Wall Street Journal gazetesi ise, bu konuda Türkiye'nin Çin'le yürüttüğü hava savunma füze sistemi görüşmelerini örnek verdi. Türkiye'yle muhtemel anlaşmanın Çin'in geleneksel pazarlarının haricinde iş kaptığını gösterdiğine işaret eden ABD merkezli Gazete, ülkenin ana ihraç pazarlarının ise Pakistan, Myanmar ve Bangladeş olduğunu belirtti.

Çinli askeri teçhizat üreticileri uluslararası silah pazarlarında giderek daha fazla boy gösteriyor. Sergilenen silahlar arasında özellikle Türkiye'ye satışı söz konusu olan FD-2000 kodlu füze savunma sistemi ile insansız hava aracı Wing Loong öne çıkıyor.

Çin'in küresel silah pazarındaki payı yüzde 5 seviyesinde, ancak hızla yükseliş gösteriyor. Bu alanda en büyük paya yüzde 31 ile ABD sahip, onu yüzde 27 payla Rusya takip ediyor.