Çinli askeri uzmanlar, iki ülkenin ilgili askeri birimleri öncülüğünde uygulanan tatbikatın, iki ordu arasındaki işbirliğinin boyutunu genişlettiğini, ayrıca iki ülkenin güvenlik tehditlerine karşı ortak mücadele kapasitesini güçlendirdiğini belirtiyor.

Terörle mücadeleyi geliştirmeyi amaçlıyor

Son tatbikat, Shanghai İşbirliği Örgütü çerçevesinde terörle mücadeleyi geliştirmeyi amaçlayan bir tatbikat. Tatbikat, "Barış Misyonu" dizi tatbikatlarının altıncısı.


Son tatbikata Çin ve Rusya'dan toplam bin 500 asker katıldı. Bunların 646'sı Çinli askerler. Katılan asker sayısı ile donanım açısından önceki tatbikatlara göre büyük olmamasına rağmen, iki ülkenin bu son ortak harekatı, uluslararası toplumda geniş yankı uyandırdı. Çinli askeri uzman Luo Yuan, son tatbikat hakkında şu bilgileri verdi:

"Sınırı aşan bir tatbikat"


"Birincisi, son tatbikat terörle mücadeleye odaklandı. İkincisi, Çin askerleri tatbikat sayesinde, 5 bin kilometre ötede bulunan Rusya'ya giderek, sınırı aşan bir tatbikat gerçekleştiriyor. Üçüncüsü, Çin Kara Kuvvetleri'ne bağlı 39. Ordu'nun askeri donanımları da taşınarak tatbikatta hazır edildi. Bu araçlar arasında J-7 bombardıman uçağı, Mi-171 helikopter, WZ-9 silahlı helikopter yer aldı. Dördüncüsü, tatbikat, uzak mesafeden asker nakliyatı, savaşı hazırlama ve gerçek mermi uygulama olmak üzere üç aşamada gerçekleştiriliyor. "

Normalde bir askeri tatbikat, stratejik istişare, savaşı hazırlama ve savaşı uygulama gibi üç aşamadan oluşuyor. Ancak, Çin ve Rusya arasında uygulanan son tatbikatın birinci aşaması, stratejik istişare değil, asker gönderme ve konuşlama olarak belirlendi. Bu, Çin ile Rusya arasındaki tatbikat uygulama mekanizmasının giderek olgunlaştığını gösterdi. Aynı zamanda, çağdaş bilişim şartları altında, asker gönderme ve konuşlamanın önemini yansıttı.

"İki ordu arasında yeni bir işbirliği tarzı"


Çin ordusunun Shenyang Askeri Bölgesi'nin ilgili askeri birimleri, son tatbikatta Çin tarafını temsil etti. Böylece, Shenyang Askeri Bölgesi ilk kez yurtdışında askeri tatbikat gerçekleştirmiş oldu. Shenyang Askeri Bölgesi, tatbikat sayesinde, sınır ötesi uzak mesafeye asker nakliyatı, askeri lojistikte güvence sağlama, bağımsız olarak Rusya tarafıyla tatbikat planlama ve gerçek mermi uygulama gibi bir dizi program gerçekleştiriyor.


Çinli askeri uzmanlar, Çin'in Shenyang Askeri Bölgesi ile Rusya'nın Orta Kesim Askeri Bölgesi öncülüğünde uygulanan son tatbikatın, Çin-Rusya askeri işbirliğinde yeni bir tarz yarattığını belirtiyor. Çin Askeri Bilimler Akademisi Avrupa Asker İşleri Araştırma Ofisi Başkan Yardımcısı Li Shuyin bu konuda şunları kaydetti:

"Son tatbikat, Çin ve Rusya'nın birbirine komşu olan iki askeri bölgesi tarafından organize edilen ortak tatbikat niteliğinde. Bu, iki ordu arasında yeni bir işbirliği tarzı yarattı. Öin radypsuna göre bu tarz sayesinde, iki ordu birbirini tamamlarken, aralarındaki dostluğu da pekiştirdi. Son olarak da iki askeri bölgenin komutanlık birimleri, savaşa liderlik etme konusundaki kapasitesini yükseltti."


"Ortak tatbikat, mekanizma haline geldi"

Son tatbikat sayesinde, savaş kapasitesi açısından dünyada önde gelen Rusya ordusu, Çin ordusunun kapasitesini ölçen bir ayna oldu. Uzman Li Shuyin, aşamalı olarak mekanizma yoluna giren Çin-Rusya ortak tatbikatının, iki ülkenin geleneksel ve olağan dışı tehditlerle mücadele kapasitesini yükselttiğini söyledi. Uzman Li sözlerini şöyle sürdürdü:


"Günümüzde Çin ve Rusya, sınır sorunlarını köklü olarak çözdüler. İki ülke, sınır bölgelerinde karşılıklı güven ve askeri denetim mekanizması kurdu. Dolayısıyla aşamalı olarak mekanizma haline gelen ortak tatbikat, iki ordu arasındaki ilişkilerin ilerletilmesine güç kattı ve iki ülkenin askeri işbirliğini ilerleten önemli bir önlem oldu. Tatbikat sayesinde, iki ülkenin bölgesel güvenlik ve istikrarı koruma kapasitesi büyük ölçüde yükseltildi."