Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in, orduya (Çin Halk Kurtuluş Ordusu) "savaşa hazır olun" talimatı verdiği öne sürüldü

Şi, askeri yetkililerin de hazır bulunduğu ve Çin'in en üst yasama organı olan Ulusal Halk Kongresi'nin yıllık toplantısının oturum aralarında yaptığı açıklamada, koronavirüsle mücadeledeki performansından ötürü orduya teşekkür etti.

Ancak salgının kontrol edilmesi faaliyetlerinin artık normale döndüğünü belirten Çin lideri orduya hitaben, "Eğitime ve savaşa hazırlanmanın yollarını keşfetmek, araştırmak gerekiyor çünkü salgını kontrol altına alma çabaları normale döndü" dedi Ayrıca Şi, "Saldırı, muharebe hazırlıklarını hızlandırmak, fiili askeri eğitimi esnek bir şekilde yürütmek ve ordumuzun görevlerini yerine getirme kabiliyetini geliştirmek gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Çin liderinin askeri yetkililerle gerçekleştirdiği görüşme, Pekin'in yıllık savunma bütçesinde yüzde 6,6 oranında bir artış yapıldığını duyurmasından hemen sonraya denk geldi.

"Çin, Tayvan'dan kaynaklanan güvenlik tehditleriyle karşı karşıya"

Euronews Türkçe’nin South China Morning Post gazetesinden aktardıklarına göre, Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Wu Qian, ülkesinin Tayvan'daki bağımsızlık yanlısı iktidar partisinden kaynaklanan 'yüksek güvenlik tehditleriyle' karşı karşıya olduğunu öne sürdü.

ABD'nin Tayvan'a gelişmiş torpidoları da içeren ikinci silah satışını onaylamasına atıfta bulunan Sözcü Wu Qian, Ulusal Halk Kongresi toplantıları sırasında yaptığı açıklamada, "Taipei'deki Demokratik İlerici Parti (DPP) yetkilileri, dış güçlere güveniyor ve ayrılıkçılık yolunda ilerliyorlar" sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Yaşanan ekonomik gerilemeye rağmen Pekin, savunma harcamalarını yıllık yüzde 6,6'lık artışla 1.27 trilyon yuan (178 milyar dolar) olarak açıklamıştı.

Çin'in savunma bütçesi geçen yıl yüzde 8,1, 2017'de yüzde 7 ve 2016'da yüzde 7,6 oranında artmıştı.

ABD Kongresine Çin'e karşı 43 milyar dolarlık askeri yatırım tasarısı sunuldu

Öte yandan ABD'nin Arkansas Eyaleti Senatörü Cumhuriyetçi Tom Cotton, geçen günlerde Çin'e karşı pasifik bölgesinde kullanılmak üzere 43 milyar dolarlık askeri yatırım öngören bir yasa tasarısını Senatoya sundu.

"Çin'in Yayılmasına Karşı Operasyonel Direnci Pekiştirme Yasası" başlığı ile sunulan tasarıda, yatırımın ana amacının "Çin'in ABD'yi pasifik bölgesinden atma çabalarına karşı koymak" olduğu belirtildi.

Tasarıda 43 milyar dolarlık yatırımın büyük bir kısmının 2021 savunma bütçesinden, geri kalanının ise yürürlükteki 2020 savunma bütçesi ve gelecek yıl sunulacak olan 2022 savunma bütçesinden sağlanması öngörülüyor.

Bu kapsamda bölgede konuşlandırılmak üzere Virginia sınıfı ve Columbia sınıfı iki nükleer denizaltı, bir Terminal Yüksek İrtifa Alan Savunma Sistemi (THAAD) ve yeni nesil karada konuşlu gemisavar füzelerinin alınması teklif ediliyor.

'Çin'e karşı hava üstünlüğünün sağlanması'

Bunların yanı sıra, tasarıda, Çin'e karşı hava üstünlüğünün sağlanması için bölgeye konuşlandırılacak F-35 savaş uçaklarının alınması ve Boeing firmasının geliştirdiği yeni F-15EX tipi savaş uçağının üretimine hız verilmesi talep ediliyor.

Pekin'in, koronavirüs salgınının yayılmasından sorumlu tutulduğu tasarıda, ABD ve müttefiklerinin savunma şirketlerinin, salgından zarar görmemesi için 11 milyar dolarlık ek bütçe oluşturulması isteniyor.

Tayvan ile doğrudan askeri ilişki kurulması teklif ediliyor

Tayvan ile doğrudan askeri ilişki kurulması teklif edilen tasarıda, Tayvan'ın başkenti Taipei'ye general seviyesinde bir askeri ateşenin atanması öngörülüyor.

AA'nın haberine göre bölgedeki ABD müttefikleri ile ortak deney ve askeri tatbikatların artırılması teklif edilen tasarıda, bölgede "askeri tesis kurmak" ve "bilgi operasyonları yapmak" üzere 1,6 milyar dolarlık lojistik destek fonu ayrılması talep ediliyor.

Senatör Cotton'un sunduğu bu tasarıdan bir hafta önce, ABD Temsilciler Meclisine Çin'e karşı "Hint Pasifik Caydırıcılık İnisiyatifi"nin kurulması için yasa teklifi sunulmuştu.

Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi Başkanı Mac Thornberry tarafından sunulan tasarıda, Caydırıcılık İnisiyatifi için "2021 bütçesinden 6,09 milyar doların ayrılması" talebinde bulunulmuştu.

ABD, uzun zamandır Çin'i "öncelikli tehdit" olarak görüyor ve diğer bölgelerdeki kuvvetleri pasifik bölgesine kaydırmaya çalışıyor.

Tartışmalı yasa kabul edildi

Çin'in en yüksek devlet kurumu ve yasama organı olan Ulusal Halk Kongresi'ne Hong Kong'la ilgili olarak sunulan, protestolara yol açan, ABD tarafından da tepkiyle karşılanan ulusal güvenlik yasa tasarısı kabul edildi. 

Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde yasaklanması öngörülen faaliyetler, “vatana ihanet, ayrılıkçılık, kargaşa çıkarmak, devleti yıkmak, hükümeti devirmek gibi yıkıcı faaliyetlere girişmek, dış müdahale” başlıkları altında sıralanmıştı.