Brezilya’nın ve Günay Amerika’nın en büyük kentleri arasında bulunan Sao Paolo yarı açık cezaevlerinde koronavirüs önlemleri kapsamında getirilen yasaklardan sonra isyan başlamıştı.

İsyan sonrasında birçok mahkûmun hapishaneden kaçtığı, izinli olan mahkûmların ise geri dönmediği açıklandı.

Brezilya’da bulunan insan hakları haber sitesi Ponte’nin açıklamasına göre, 1500 mahkumun kaçtığı ve Brezilya hükümeti tarafından tam sayının henüz açıklanmadığı ifade edildi. 

85 MAHKUM GEÇİCİ OLARAK SERBEST BIRAKILDI

İran Yargı Erki Sözcüsü Gulam Hüseyin İsmaili, koronavirüsün (Covid-19) yayılmasını önlemek amacıyla 85 bin mahkumun geçici olarak cezaevlerinden serbest bırakıldığını duyurdu.

Halk için tehlike oluşturabilecek mahkumların serbest bırakılanlar arasında yer alamadığını kaydeden Sözcü İsmaili, bazı mahkumlarının ise ayaklarına takılan elektronik kepçeyle takip edildiğini aktardı. 

Tutsakların Sesi Platformu (TSP) / Avrupa imzalı bir bir açıklamada ise “Bütün tutsaklar serbest bırakılsın!” çağrısı yapılmıştı.

Açıklamada, "Hapishanelerin fiziksel yapıları itibarıyla bile başlı başına bir "sağlık sorunu" vardır. Hal böyle iken İran’daki durum örnek alınmalı, bütün ülkeler tutsakları serbest bırakmalıdır. (İran 54 bin tutsağı serbest bıraktı.) Kaldı ki, Türkiye ve Kürdistan’da durum çok daha vahimdir." denilmişti.