Büyükelçi Tezel, Ukrayinska Pravda gazetesine verdiği demeçte, Rusya ile ilişkilerde geçen yıl baş gösteren krizin Türkiye’nin isteği dışında geliştiğini ve ABD’nin, AB’nin, hatta Ukrayna’nın Rusya ile diyalog yürütüyor olmasına karşılık Türkiye’nin Rusya ile hiçbir diyaloğu kalmayan tek ülke durumuna düştüğünü dile getirdi. Günümüzde ikili ilişkilerde yeniden diyaloğun kurulmasının Türkiye’nin Ukrayna politikasında değişiklik yaratmayacağını belirten Tezel, Türkiye’nin her zaman olduğu gibi Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü tanımaya devam edeceğini, Rusya’nın Kırım’ı ilhakını Türkiye’nin tanımasının söz konusu olmayacağını ve Rusya’nın da bunu bildiğini belirtti. Türkiye’nin Kırım’ın yerli halkı olan Kırım Tatarlarının haklarını da savunmaya devam edeceğini dile getiren Büyükelçi Tezel, Türkiye’nin Rusya’yla olan ilişkilerini, Ukrayna’nın ve Kırım Tatarlarının lehine kullanma niyetinde olduğunu ifade etti.

“Batı, Türk Demokrasisini Desteklemeli”

Türkiye’de 15 Temmuz’da gerçekleşen darbe girişimi sonrasında başlatılan soruşturmaların Batılı ülkelerde bazı çevrelerde tepkiyle karşılandığına, bazılarının Türkiye’nin AB üyelik sürecini, hatta NATO üyeliğini sorgulamaya kalkıştığını söyleyen Büyükelçi Tezel, Türkiye’deki darbe girişiminin demokrasiye yönelik büyük bir tehdit olduğunu belirterek, Batılı ülkeleri, Türkiye’de destek olmaya çağırdı. Büyükelçi Tezel, Türkiye’ye bu aşamada verilecek desteğin belli bir kişiye veya ideolojiye değil, demokratik düzene verilmiş olacağını kaydetti.

Türkiye’de darbelere karşı önlem alınmasının ve ordunun görev alanının yeniden belirlenmesinin Atatürk’ten uzaklaşmak anlamına gelmediğini belirten Büyükelçi Tezel, Atatürk’ün Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkıntıları üzerine Türkiye Cumhuriyeti’ni kurduğunu, Türkiye’de Atatürk’e saygının her zaman var olacağını ifade etti. Tezel, diğer taraftan, ordunun siyasete müdahalesinin Atatürk’le ilgisi olmayan bir gelenek olduğunu, bu müdahale geleneğinin, daha sonraki yıllarda ortaya çıktığını dile getirdi.