Tam tutulmanın en iyi gözlemlebileceği yer ise Gabon.

Bu tutulma, ‘hibrit’ olacak, yani halkalı tutulma olarak başlayacak ve tam tutulma olarak devam edecek.

Uzmanlar, Güneş’e çıplak gözle bakılmaması ve özel gözlüklerin kullanılması konusunda uyarıda bulunuyor.

Tam Güneş tutulması, Ay’ın Güneş’in Dünya’dan görünen ışıkyuvarını tümüyle örtmesiyle gerçekleşiyor.

Ay’ın yeryüzünden en uzak mesafede bulunduğu zaman gerçekleşen halkalı tutulma ise, Ay’ın Güneş’i tümüyle örtmemesi ve çevresinde bir ışık halkası olarak görünür hale gelmesiyle oluşuyor.

Tutulma, Florida’ya yaklaşık 1000 kilometre mesafede başlayacak. Ay’ın gölgesi doğuya doğru eğildikçe halkalı tutulma da tam tutulmaya dönüşecek.

Tam tutulmanın en parlak olacağı yer, Atlantik Okyanu’nda Liberya’nın yaklaşık 330 kilometre güneybatısına düşen nokta olarak belirlendi. Karada ise tutulmanın en rahat görülebileceği yer Gabon.

Türkiye’den de gün batımında izlenebilecek tutulma parçalı tutulma olarak gerçekleşecek ve Güneş’in yüzde 7’lik kısmı örtülecek.


GÜNEŞ TUTULMASI NEDİR?


Ay Güneş'ten yaklaşık 400 kere daha küçük fakat bize Güneş'ten 400 kere daha yakın olduğu için gökyüzünde ikisi de aynı büyüklükte gözükürler. Bir Güneş Tutulması, Ay'ın Güneş ile Dünya arasına girmesi ve bazı özel koşulların sağlanması neticesinde meydana gelir.

Tutulmanın olabilmesi için, Ay'ın Yeniay safhasında olması ve Yer etrafındaki yörüngesinin düzlemi ile Yer'in Güneş etrafındaki yörünge düzleminin arakesit noktaları doğrultusunun Güneş'in merkezinden geçmesi gerekir. Diğer bir deyişle Güneş Ay ve Dünya aynı doğrultuda olmalıdır. Bilindiği üzere bir yıl içerisinde 12 ay vardır. Ay, Dünya etrafında bir yılda 12 kez dolanır.

Şayet Ay’ın yörünge düzlemi Dünya’nın Güneş etrafındaki yörüngesi ile çakışık olsaydı, bir yılda 12 kez Güneş tutulması meydana gelirdi. Fakat durum böyle değildir. Ay’ın yörünge düzlemi ile Dünya’nınki arasında yaklaşık 5 derecelik bir açı vardır. Bu açı nedeniyle Dünya, Ay ve Güneş, Ay’ın Dünya etrafındaki her dolanımında tam olarak aynı doğrultuda bulunmazlar. Ay gökyüzünde kimi zaman Güneş’in üstünden kimi zaman da altından geçer. Böylece her ay bir Güneş tutulması oluşmaz.

Yapılan hesaplar bir yılda en az iki, en çok beş Güneş tutulması olabileceğini göstermiştir. Üç tip güneş tutulması meydana gelebilir. Tam, halkalı ve parçalı tutulma. Bir Güneş tutulmasının tam veya halkalı oluşu Ay’ın Dünya’ya uzaklığı ile belirlenirken, parçalı oluşu, Ay, gözlem yeri ve Güneş arasındaki açıyla; bir başka deyişle, her üçünün tam olarak aynı doğrultuda bulunmamasıyla ilgilidir. Bu durumda, Güneş’in sadece bir kısmı Ay tarafından örtülebilir.