Milislerin, Suriye'ye kaçmaya çalışabilecek IŞİD militanlarına karşı bir engel oluşturmak için çoğunluğu Sünni olan Musul'un batısında konuşlandıkları belirtiliyor. Peşmerge güçleri ve Irak Ordusu'nun da kente kuzey, doğu ve güney yönlerinden ilerleyeceği vurgulanıyor.

Ancak Ninova Bölgesi Operasyon Merkezi Komutanı Tümgeneral Hajim Abed el Ciburi, Times'a yaptığı açıklamada Şii milislerin kente girebileceğini de söylüyor. El Ciburi "Belki milislere de ihtiyaç duyacağız. Başkomutan ve Başbakan Haydar El Abadi milislerin kente girip girmeyeceğine karar verecek" dedi.

Bir dönem sayıları 100 bini aşan Iraklı Şii milislerin çoğu zaman İran tarafından silahlandırılıp, kontrol edildiğini söyleyen Times, milislerin IŞİD'e karşı savaşta önemli bir rol oynadığını vurguluyor.

Irak ve Türkiye arasında artan Musul gerilimi

Times, Musul'un batısındaki Şii milis varlığının Irak ve Musul'un kuzeyindeki Başika'ya iki bin asker konuşlandıran Türkiye arasındaki gerilimi de arttırdığını söylüyor.

Gazete, Türk askeri varlığını bir işgal eylemi olarak tanımlayan Bağdat yönetiminin Türk askerinin çekilmesini talep ettiğini bildiriyor. Türkiye'nin se Sünnilerin bölgeden çıkartılmasını önlemek için askerlerinin Kuzey Irak'ta kalmasında ısrarcı olduğu vurgulanıyor.

Times, Başbakan Binali Yıldırım'ın "Musul, Musullularındır. Dışarıdan getirilen başka sivillerle şehrin demografik yapısı bozulmasın, yeni bir iç savaşın, yeni bir anlaşmazlığın kapısı açılmasın." şeklindeki sözlerine de yer veriyor.
 

Times Türk askerlerinin, Iraklı Türkmenleri eğittiğini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da Türk askerlerinin Musul operasyonunda yer alabileceğinin sinyalini verdiğini vurguluyor.

Ancak Şii milislerin bir sözcüsünün, Ankara'nın askerlerini çekmemesi durumunda saldırmaya hazır olduklarını söylediği vurgulanıyor.

Cevad el Tilbawi adlı sözcü "Musul'daki Türk birlikleri meşru bir hedef olack. Türk askerleriyle, IŞİD'e nasıl muamele ediyorsak, o şekilde davranacağız" diyor.(BBC)