Fransa ve İngiltere, İsrail'i inşa etmeyi planladığı yeni yerleşim yeri planına karşı büyükelçilerini geri çağırmakla tehdit etti. 

Haaretz'de yer alan habere göre, İsrail'in, Filistin'in BM'de kazandığı yeni statü sonrası 'E1' koridoru olarak adlandırılan ve Batı Şeria'yı ikiye böleceği bilinen alanda inşa edeceğini söylediği 3 bin kişilik yerleşim yeri planı İngiltere ve Fransa'nın sert tepkisine neden oldu. 

Avrupalı diplomatlara dayandırılan haberde, İngiltere ve Fransa'nın yerleşim yeri inşaatının başlaması halinde büyükelçilerini geri çağıracağı aktarıldı. 

Üst düzey Avrupalı bir diplomat, "Bu yalnızca bir kınama olmayacak, İsrail'e karşı atılmış gerçek bir adım olacak" diye konuştu." Gazeteye konuşan diplomat " Londra, E1 kararına öfkeli" diye konuştu. 

İngiltere ve Fransa başta olmak üzere Avrupalı diplomatların İsrail'e karşı atılacak adımlar konusunda birlikte ve koordineli hareket ettiği söylendi. Ayrıca, iki ülke atacağı bu adımlar konusunda Washington'a bilgi de verdi.

Fransa Dışişleri Bakanı yaptığı açıklamada, "İsrail'in yerleşim planını onaylamamanın başka yolları da var" diye konuştu. 

İngiltere ve Fransa Dışişleri'nin yerleşim kararına karşı alınacak tepkiyi bugün karara bağlayacakları belirtiliyor. 

Maaleh Adumim ile Kudüs arasında yapılması planlanan bu yerleşim yeriyle İsrail'in amacının Batı Şeria'nın kuzey parçasını güneyinden ayırmak olduğu belirtiliyor. 2009'da durdurulan proje işgal atındaki Batı Şeria'yı ikiye bölmeyi amaçlıyor.