Dünyada 100 milyonu aşkın kişinin insani yardıma muhtaç olduğunu, 60 milyon kişinin evlerini ya da ülkelerini terk etmek zorunda kaldığını belirten Ban Ki Moon, “İnsanlığın çektiği acı zirveye ulaştı. Küresel insani sistem bozuk değil, parasız. Dünya askeri harcamalarda trilyonlarca dolarlık savurganlık yapmayı sürdürüyor. Gezegenimizi, insanları yok etmek için harcanan para, neden dünyamızı ve insanları korumaya bulunamıyor” diye konuştu. 

Avrupa’da yaşanan mülteci krizi hakkında da konuşan BM Genel Sekreteri,  AB değerlerini koruyan ve sığınmacılara kapılarını açan ülkeleri takdir ettiğini ancak daha fazlasının yapılması gerektiğini söyledi. Ban Ki Moon, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra, kendilerine yurt arayanların Avrupalılar olduğunun unutulmaması gerektiğini belirtti.

Ban Ki Moon, “Şimdi yıkıcı çatışmaları sona erdirme, sürdürülebilir kalkınma için yatırım yapma zamanıdır. Bunu başaramazsak, siyasi, sosyal, ekolojik ve iklim dengesi yönetilemez ve kaçınılmaz, ezici risklerle karşı karşıya kalırız” diye konuştu.