BM Güvenlik Konseyi'nin 15 üyesinin onay verdiği karar tasarısı Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nün (OPCW) tasarıya onay vermesinden birkaç saat sonra oylamaya sunuldu ve oy birliğiyle kabul edildi.


BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, “Bugünkü tarihi karar, Suriye hakkında uzun süredir gelen ilk olumlu haber” dedi. Karara göre, BM, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'ne Esad rejimine ait kimyasal silahların 2014 yılına kadar yok edilmesi görevinde yardımcı olacak. Öncü ekibin salı günü Şam'a gideceğini belirten Ban, Suriye'de yaşanan trajedinin tek nedeninin kimyasal silahlar olmadığını vurguladı: “Suriye'de bombalar, tanklar ve silahlarla dehşetin devam ettiğini asla unutmamalıyız. Bir tür silaha kırmızı ışık yakmak diğerlerine yeşil ışık anlamına gelmez. Bu karar konvansiyonel silahlarla öldürme izni vermez.”

Ban Ki Moon, Suriye hükümeti ve muhaliflere, kimyasal silahların yok edilmesi sürecinde uluslararası toplumla işbirliği yapma çağrısında bulundu. BM Genel Sekreteri ayrıca, iki tarafı da kasım ayı ortasında Cenevre'de yapılması planlanan barış görüşmelerine katılmaya çağırdı.

Suriye'ye uyarı


Karar metninde, BM Güvenlik Konseyi kararına uyulmaması, Suriye'de kimyasal silahların izinsiz transferi ya da bu silahların kullanılması halinde BM tüzüğünün 7. maddesi kapsamında Şam'a yönelik yaptırım ya da askerî müdahale biçiminde cezalandırıcı önlemler alınacağı vurgulandı.


ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, oylamanın ardından yaptığı konuşmada, Güvenlik Konseyi'nin, diplomasinin ne kadar güçlü olabileceğini gösterdiğini dile getirerek, "Bu gece kimyasal silah kullanımının uluslararası barış ve güvenliğe tehdit oluşturduğunu hep beraber ilan ettik" şeklinde konuştu. "Başkan Obama'nın masaya koyduğu askerî müdahale seçeneği de Suriye'nin kimyasal silah kapasitesini sona erdirme sonucunu verebilirdi" diyen Kerry, ancak kabul edilen BM Güvenlik Konseyi kararının daha büyük bir başarı olduğunu söyledi.


Kararla ilgili bir açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Güvenlik Konseyi'nde kabul edilen Suriye tasarısının, bu ülkeye güç kullanımını içermediğini vurguladı. Rus bakan, BM'nin 7'inci maddeyi uygulayarak hareket etmesinin ise ancak Güvenlik Konseyi'nde yeni bir karar tasarısı kabul edilmesiyle mümkün olacağını kaydetti. ap/afp/aa/Reuters, bs