Hürriyet Gazetesi’ndeki köşesinden Mepna Group ve bağlantılarını kaleme alan Tolga Tanış, Kanada’ya giden 1 milyon dolarlık para transferinde Mapna Group isminin geçtiğini, söz konusu şirketin İran rejiminin koruyucusu ve katılık yanlılarının kontrol ettiği İslam Devrim Muhafızları Ordusu’ya güçlü bağlantıları olduğunu belirtti.

İran’ın en büyük inşaat ve enerji şirketi Mapna’nın şimdiki CEO’su olan Abbas Aliabadi’nin eski cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad döneminde Enerji Bakan Yardımcılığı yaptığını anımsatan Tanış, “Türkiye’de Aliabadi eliyle iki şirket bulunuyor. Bunlardan biri Özgüneş Elektrik Parçaları ve MS Ulaslararası Enerji Yatarım A.Ş. Aliabadi ile birlikte Musa Refan’ın da yönetim kurulu üyesi gözüktüğü MS’de diğer ortak kim? Meşhur Sıtkı Ayan. Som Petrol’ün sahibi. 17 Aralık 2013 operasyonları başlamadan bir gün önce 16 Aralık’ta Türk hükümetinin verdiği, Cumhuriyet tarihinin en büyük ikinci yatırım teşviki alan ve o dönem 11.5 milyar liraya İran doğalgazını Almanya’ya taşıyacak bir petrol boru hattını inşa edeceğini duyuran işadamı” diye yazdı. Tanış, ABD’li savcının para trafiğinde bu iz üzerinde durduğuna dikkat çekti.

Tapelerden tanıdık

Bharara’nın ABD’de tutuklanan Rıza Sarraf için hazırladığı iddianameden, 17 Aralık sürecinde internete düşen ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen konuşmanın izleri çıktı.

haberdar.com’da yer alan habere göre 17 Aralık sürecinde internete sızan ses kayıtlarında Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen konuşmada, Sıtkı Ayan adlı işadamının 10 milyon dolar rüşvet vermesi görüşülüyor. Erdoğan’ın, oğlu Bilal Erdoğan’a “Kucağa oturacaklar, parayı kesinlikle alma. Ne söz verdiyse onu getirecekse getirsin, getirmeyecekse gerek yok. Bunlar ne zannediyorlar bu işi ya” dediği öne sürülmüştü.

Erdoğan ne demişti?

Ses kaydında “kucağa oturacağı” söylenen Ayan’ın, cumhuriyet tarihinin en büyük doğalgaz işlerinden birisini ihalesiz aldığı belirlenmişti. YouTube'a düşen ses kayıtlarında Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen konuşmada, Erdoğan'a ait olduğu iddia edilen sesin Bilal Erdoğan'a, "Kucağa oturacaklar, parayı kesinlikle alma. Ne söz verdiyse onu getirecekse getirsin, getirmeyecekse gerek yok. Bunlar ne zannediyorlar bu işi ya" dediği öne sürülmüştü.

Yıllık iş hacmi 35 milyar lira olan İran ve Türkmenistan gazının Avrupa’ya taşınması işi Sıtkı Ayan’ın Turang şirketine verildi. Başsavcı Preet Bharara’nın hazırladığı iddianame ile Erdoğan’ın ‘kucağa oturacak’ dediği İşadamı Sıtkı Sayan’ın yolu kesişiyor. Savcı Bharara’nın hazırladığı iddianamede Rıza Sarraf’ın yasadışı para hareketleri anlatılırken Mapna Group özellikle vurgulanıyor. Mapna’nın Türkiye’de kurduğu iki şirketten biri de İTO kayıtlarına göre Sıtkı Ayan’ın ortak olduğu MS.

Tüm bu ayrıntılar dönemin Başbakanı Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında geçen ve ‘10 milyon liralık rüşvet konuşması’ şeklinde medyaya yansıyan ses kaydını bugün daha anlamlı hale getiriyor.