Beyaz Saray'ın "Gül Bahçesi"nde düzenlenen basın toplantısında ABD Başkanı Barack Obama, ABD'nin özellikle Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılarla ilgili yardımlarına devam edeceğini söyledi. Beşar Esad'ın olmadığı bir Suriye için çabalarına devam edeceklerini belirten Obama sözlerine şöyle devam etti:

“Esad rejimi üzerindeki baskıyı artırmaya ve Suriye muhalefeti ile ortak çalışma içinde olmaya devam edeceğiz. Başbakan Erdoğan, Beşar Esad’ın olmadığı demokratik bir Suriye’ye geçiş için gösterilen uluslararası çabaların en ön safında yer alıyor ve önümüzdeki haftalarda rejimle muhalefet temsilcilerinin bir araya getirilmesi noktasında Türkiye önemli bir rol oynayacak. Esad’ın gitmesi gerektiği konusunda her ikimiz de hemfikiriz. Esad'ın iktidarını geçici bir kuruma devretmesi gerekiyor. Krizi çözebilmemiz için tek yol da bu. Ve Esad zorbalığından kurtulmuş, tüm etnik ve dinî grupları kapsayan, bütünlük halindeki bir Suriye için çalışmayı sürdüreceğiz. İstikrarın temeli de budur, aşırılık değildir ve bu da tüm devletlerin özellikle de Türkiye’nin yüksek çıkarınadır.”

Obama: 'Sihirli formül yok‘


Esad'ın ne zaman iktidardan gideceğine dair bir gazetecinin sorusuna ise Obama, "Biz Esad'ın iki sene önce gitmiş olmasını tercih ederdik. Esad'ın meşruluğunu kaybettiği, kendi halkını öldürdüğü doğru. Esad'ın gitmesi için sihirli bir formül yok ama, ne kadar erken giderse bizim için o kadar iyi. Devamlı bir uluslararası baskı sürdüreceğiz. Muhalefete yardımcı olmaya devam edeceğiz" yanıtını verdi.

Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ise Suriye konusunda iki ülkenin düşüncelerinin örtüştüğünü kaydetti. Erdoğan, Türkiye ile ABD’nin ortak gündeminde bulunan güncel meselelere, bölgesel ve küresel konulara dair görüş alışverişinde bulunduklarını da belirtti ve Irak’ta yapılacak seçimlere de değindi.

Gazetecilerin sorusu üzerine Başbakan Erdoğan, Gazze’ye Haziran ayı içinde gideceğini, Batı Şeria’ya da geçeceğini anlattı. Bunun hem İsrail-Filistin barışına, hem de Filistin’in ittifakına önemli katkılar sağlayacağına inandığını belirtti. Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de kapsamlı bir çözüme gidilmesine, geçmişe nazaran her zamankinden daha elverişli bir zemin oluştuğuna inandığını söyledi ve bu imkânın heba edilmemesini dilediklerini sözlerine ekledi.

Obama’dan Kürt açılımına destek

Başkan Obama, Türkiye’de Kürt açılımına da değindi ve çözüm sürecini desteklediklerini belirterek, Türkiye'yi çok uzun süredir rahatsız eden PKK şiddetine yönelik tarihî ve barışçıl çözüm arayışları konusunda Erdoğan’a ve Türk halkının cesaretine yönelik takdirlerini iletmek istediğini söyledi.


Tarihî olarak nitelendirilen zirveye Başbakan Erdoğan dışında 6 bakan, 3 genel başkan yardımcısı ve grup başkanvekili ile 3 müsteşar da katıldı. Toplantıda, MİT Müsteşarı Hakan Fidan da yer aldı. Daha önceki açıklamalarında, beraberinde 100’e yakın iş adamının da bulunduğuna dikkat çeken Erdoğan, Amerikan tarafı ile ekonomik ve ticarî ilişkilerin 10 yıl önce 8 milyar dolar seviyesindeyken, şimdi 20 milyara yükseldiğini ama bunun çok daha ileri taşınması gerektiğini vurguladı.

18 Mayıs Cumartesi günü Silikon Vadisi'ndeki bazı kuruluşları ziyaret edecek olan Türkiye Başbakanı Erdoğan, daha sonra Amerikan İslam ve Türk Toplumu Temsilcilerini kabul edecek. Erdoğan'ın 20 Mayıs Pazartesi günü öğle saatlerinde San Francisco'daki temaslarını tamamlayarak Türkiye'ye dönmesi planlanıyor. © Deutsche Welle