Sık sık “Beni sandıkta yenemediler, yargı yoluyla bitirmeye çalışıyorlar” diye yakınan Silvio Berlusconi, bir kez daha sanık sandalyesine oturuyor. 77 yaşındaki deneyimli siyasetçi, 20 yıllık siyasi kariyeri boyunca ilk kez ne özel hayatı ne de şirketlerinden dolayı değil, politik faaliyetlerinden dolayı yargılanacak. 

Berlusconi, 2006 yılında Romano Prodi başbakanlığındaki hükümeti sabote etmek amacıyla, lideri olduğu sağcı Özgürlükçü Halk Partisi'ne (PDL) geçmesi için solcu Senatör Sergio De Gregorio’ya, 3 milyon Euro rüşvet vermekle itham edildi.

Söz konusu rüşveti senatöre ilettiği öne sürülen Berlusconi'nin eski yardımcılarından Valter Lavitola da sanık sandalyesinde olacak. De Gregorio'nun Berlusconi’nin tarafına geçmesini izleyen süreçte zayıflayan Prodi hükümeti, 2008'de düşmüş, yapılan erken seçimlerde Berlusconi yeniden iktidara gelmişti.

SENATÖRLÜĞÜ DÜŞEBİLİR

Senatör De Gregorio, rüşvet almaktan hakkında başlatılan soruşturma kapsamında hakimlerle uzlaşmaya varıp, 20 ay hapis cezasına mahkum edilmeye razı olmuştu.

Berlusconi’nin rüşvet vermesine ilişkin davanın, Napoli’de 11 Şubat’ta görülmeye başlanacağı belirtildi.

Çapkın siyasetçinin, erişkin olmayan bir kadınla fuhuş ve görevi kötüye kullanmaktan aldığı 7 yıl hapis ve ömür boyu kamu hizmetlerinden men cezası temyiz aşamasında.

Mediaset davası kapsamında vergi kaçırmaktan çarptırıldığı 4 yıl hapis, af yasasıyla 1 yıla indirilen Berlusconi, 2 yıl kamu hizmetlerinden men edilmişti.

İtalyan Senatosu’nun, bu davada mahkumiyetten dolayı Berlusconi’nin senatörlüğünün düşürülmesine ilişkin oylamayı gelecek ay yapması bekleniyor.