Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Mısır'daki darbe nedeniyle İsrail'i eleştirdiği sözlerini ABD'nin kınamasına tepki gösterdi. Erdoğan, “Ben İsrail'i eleştirdim, Beyaz Saray'a ne oluyor?” dedi.


Erdoğan, geçen hafta yaptığı konuşmada, Mısır'daki darbede İsrail'in rolü olduğunu ima etmiş, “Mısır’da ne diyorlar ‘Demokrasi sandık değildir’. Arkasında neresi var, İsrail var. Bunun belgeleri de var” şeklinde konuşmuştu.


Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest ise “Başbakan Erdoğan’ın bugünkü sözlerini güçlü bir biçimde kınıyoruz. İsrail’in bir şekilde Mısır’daki olaylardan sorumlu olduğunu iddia etmek kırıcıdır, temelden yoksundur ve yanlıştır” demişti.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun makamından AFP'ye yapılan açıklamada da “Türk Başbakanı tarafından yapılan bu yorumlar saçmalıktır” denilmişti.

Çifte standardı gösteriyor'

Eleştirilerini hafta sonunda Rize'de halka hitap ederken sürdüren Erdoğan, bu kez ABD yönetimine de tepki gösterdi. Erdoğan şunları kaydetti:


“Bunu ben söyleyince Beyaz Saray'dan bana cevap geliyor. Üzüldüm. Niye? Çünkü bunun muhatabı Beyaz Saray değildi. Çünkü ben burada Amerika'yı ifade etmedim. Ben burada İsrail'i ifade ettim. Peki Beyaz Saray'a ne oluyor da Beyaz Saray bunu konuşuyor. Beyaz Saray bunu dillendirmemeliydi. Beyaz Saray böyle bir şeyi konuşmamalıydı. Eğer bunu konuşması gereken varsa İsrail konuşmalıydı. Bu, NATO'da birlikte olan iki ülke olarak bir ortağın, bir diğer ortağa böyle bir yaklaşımı yakışık almadı. İşte dünyanın çifte standardını göstermesi bakımından bu da çok önemli" dedi. dw/a
a/afb,as