Savcı Nisman'ın ölümüne ilişkin yapılan otopsiden çıkan ilk sonuçlar intihar yönünde. Ancak Arjantinliler, bu ölümün şüpheli olduğunu düşünüyor. Nisman, 1994 yılında Buenos Aires'teki Yahudi kültür merkezi olan AMIA'ya yönelik saldırıyı soruşturuyordu.

2004'ten beri bu saldırıya ilişkin soruşturmayı yürüten Nisman, 18 Ocak Pazar günü başına sıkılmış tek bir kurşunla ölü bulundu. Cenazenin yanında da bir tabanca vardı. Nisman'ın ölümü, soruşturmada okların Cumhurbaşkanı Cristina Kirchner'e yönelmesinden sonrasına denk geldi.

Savcı Alberto Nisman, ölümünden dört gün önce Cumhurbaşkanı'na yönelik ağır suçlamalarda bulunmuştu. Meslektaşının ölümüne ilişkin soruşturmayı yürüten savcı Viviane Fein, bunun kuşkulu bir ölüm olduğunu söyledi.

Fein, tehditler, telefon aramaları veya bezdirme amaçlı baskıların savcıyı intihara sevk etmiş olabileceğini sözlerine ekledi. Pazartesi günü öğleden sonra binlerce kişi başkent Buenos Aires sokaklarına çıkarak "Ben Nisman'ım" diye slogan attı.

Alberto Nisman, geçen hafta Cumhurbaşkanı Kirchner hakkında AMİA soruşturmasını engellediği gerekçesiyle soruşturma başlatılmasını istemişti. Nisman, Cumhurbaşkanı'nın İran lehine soruşturmayı frenlemeye çalıştığından şüphe ediyordu. Bu çerçevede üst düzey memurlar Arjantin adaleti tarafından aranıyordu.

Arjantin hükümeti, Savcı Nisman'ın suçlamalarını reddederek, bunun dokuz ay sonra yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerini istikrarsız hale getirmek için yapılmış bir manevra olduğunu savundu.

1994'teki bombalı saldırıda Yahudi kültür merkezi yerle bir olmuş, 85 kişi hayatını kaybetmiş ve 300 kişi yaralanmıştı. Bu saldırıdan iki yıl önce, 17 Mart 1992'de İsrail büyükelçiliğine yönelik saldırıda 29 kişi ölmüştü. Yahudi toplumuna yönelik yapılan bu her iki saldırıda şu ana kadar aydınlatılmadı.