Türkiye’nin Irak’ta Musul yakınlarında bulunan Başika üssünden çekilmeyeceğini söyleyen Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'a sözcüsü aracılığı ile yanıt veren Irak Başbakanı Haydar el İbadi, Erdoğan'ın ateşe benzin döktüğünü savundu.

İbadi'nin sözcüsü, Türkiye'den yapılan açıklamaların hukuki ve güvenlik konularını kişisel meseleye dönüştürdüğünü dile getirdi, Sözcü, "Türkiye, Irak'la sorunlarını çözmek konusunda ciddi görünmüyor" şeklinde sözlerini sürdürdü. 

Erdoğan'ın açıklamaları 

İstanbul'da düzenlenen 9. Avrasya İslam Şurası'nın açılışında bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Başbakanı el İbadi'ye sert mesajlar vermişti.

Erdoğan, "Bana şahsıma hakaretler ediyor. Ya sen benim zaten muhatabım değilsin, seviyemde değilsin, kıratımda değilsin kalitemde değilsin. Irak'tan senin bağırman çağırman bizim için hiç de önemli değil. Biz bildiğimizi okuyacağız, bunu böyle bilesin. Kim bu? Irak'ın Başbakanı. Ya önce haddini bil” ifadelerinde bulundu.

Erdoğan: Başika Irak'ın talebi

Erdoğan ise Başika Üssü'nün kurulmasının Ahmet Davutoğlu'nun başbakanlığı döneminde Irak'ın talebi olduğunu kaydederek "Bunların hepsinin canlı kayıtları var. Bugün yarın bunların hepsi televizyonlarda yayınlanacak. Buna rağmen Başika Üssü'ne girilmiştir, şimdi diyor ki buradan çekilin. Türkiye Cumhuriyeti'nin ordusu sizlerden talimat alacak kadar kalitesini kaybetmiş değildir. Gereği neyse bunu biz gerektiği şekilde bugüne kadar nasıl yaptıysak yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Irak'ta IŞİD’e karşı operasyonlara 63 ülkenin müdahil olduğunu söyleyen Erdoğan "Bizim Türkiye olarak hem ülkemize yönelik terör tehdidinin kaynaklarını barındırması hem de bin yıllık komşuluk ve kardeşlik hukukumuz gereği meseleye müdahil olmamızı istemeyenler diğer ülkelere ses çıkarmıyorlar. Hâlbuki eğer Irak ve Suriye'nin başı dertteyse sorunun çözümü için her türlü çabayı göstermek, tedbiri almak en çok Türkiye'nin sorumluluğudur. Bunun için de bir yerlerden izin almaya ihtiyacımız yoktur, almayı da düşünmüyoruz” diye konuştu.

Irak Türk askerlerinin çekilmesini istiyor 

Irak Başbakanı El İbadi yaklaşan Musul operasyonu öncesinde dün "Irak'taki Türk askerinin yerinden kıpırdamamasını tavsiye ediyoruz” açıklamasını yapmıştı.

Musul operasyonuna Iraklıların katılacağını vurgulayan el İbadi, "Herhangi bir yabancı gücün varlığı Irak'ın toprak bütünlüğünü ihlal anlamına gelir ve Türk liderlerin, askerlerin Irak'ta kalacağı yönündeki ısrarlarını garipsiyorum” demişti.

DW/AFP/EC/HS