Avrupa'nın birçok ülkesinde  düzenlenen gösterilerle Taksim Gezi-Parkı direnişçilerine yapılan saldırılar protesto edildi. Polisin gazla başlayıp, plastik mermilerle devam eden saldırıları sonrası aralarında, Medya mensupları ve milletvekillerinin de bulunduğu yüzlerce gösterici yaralanmıştı.



Avrupa’da Taksim Gezi Parkı Eylemcilerine Destek Gösterileri


Almanya’da Hamburg, Berlin, Köln, Bielefeld, Stuttgart, Mannheim, Frankfurt ve birçok şehirde daha gösteriler yapıldı.


İsviçre’de ise, Basel. Zürich,Cenevre ve başkent Bern’de binlerce gösterici yapılan yürüyüşlere katılarak İstanbul’daki polisin barışçıl göstericilere gaz sıkması sonucu yüzlerce direnişçinin yaralanmasını protesto etti.



Amerika, İngiltere, Dubai, olmak üzere Türkiyeli nüfusun olduğu her yerde Taksim’deki polis saldırısı lanetlendi.


Çeşitli siyasi yelpazedeki kişi ve kurumların uzun zamandır ilk kez yan yana yürümeleri bir yanıyla ülke mozaiğini yansıtırken yer yer tartışmaların yaşanmasına da yol açtı.




BAYRAK KRİZİ GÖSTERİYE GÖLGE DÜŞÜRDÜ


Almanya’da Hamburg, İsviçre’de ise, Basel kentinde yürüyüş esnasında taşınan Türk bayraklarına yürüyüş komitesinin inisiyatifi dışında yapılan gereksiz müdahale gösteriye kısa süre de olsa gölge düşürdü.


Önemli bir tartışmaya yol açmadan engellenen tartışmalar sonrası devam eden gösterilerde sık sık “hükümet istifa” sloganları haykırıldı.


 Avrupa Demokratik Güç Birliği Platformu üyesi dernek ve kurum taraftarlarının blok halinde yürüdüğü gösteride, Alevi Dernekleri, CHP Yurtdışı Örgütlenmeleri, Beşiktaş Taraftar Derneği ve Avrupa Karabalılar Derneği ile çeşitli yöresel dernek yöneticisi ve üyelerinin yanında binlerce bağımsız,demokrat çevrelerden vatandaş katıldı.


AMERİKA, İNGİLTERE VE DUBAİ’ DE GÖSTERİLER YAPILDI

Gezi Parkı'ndaki eyleme destek vermek amacıyla New York bir araya gelen bir grup Türkiyeli, eylem yaptı. Yaklaşık 2 bin kişilik gruba yabancılar da destek verdi.

 

İngiltere’ni başkenti Londra’da  toplanan 2 bine yakın kişi polisin Taksim’deki protestoculara müdahalesini ve hükümeti protesto etti.

Londra’daki  Sivil Toplum Örgütleri ve  derneklerin üyeleri ile Londra’da yaşayan çok sayıda farklı uluslardan kişilerin de ellerinde pankartlarla göstericilere destek verdiği görüldü.

Giderek kalabalıklaşan gruba polis müdahale etmezken, göstericiler  ‘faşizme karşı omuz omuza’,  şeklinde slogan attılar.


Londra’nın merkezindeki Hyde Park’ta toplanan grup, İngilizce okudukları basın açıklamasında Türk polisinin masum insanlara yönelik uyguladığı biber gazlı ve su tazyikli müdahaleyi insanlık dışı bulduklarını hükümetin Taksim Gezi Parkı’nı yıkmak istemesinin de eleştirdiklerini ifade ettiler.

Birleşik Arap Emirlikleri'nin en büyük kenti Dubai'de bir araya gelen 300 kadar Türkiyeli, İstanbul Taksim'deki Gezi Parkı'n yönelik eylemlere destek verdi.

Dubai'deki eylemi Türk Kadınlar Topluluğu Sultans Of Dubai organize etti. Eylemin yapılacağı bilgisini alan Duabi'de yaşayan yaklaşık 300 Türk, bu sabah saatlerinde Safa Park Alanı'nda bir araya geldi. Bir süre yürüyen,  bayraklı tişörtler giyen eylemciler, 'Bedenimiz Dubai'de, kalbimiz Türkiye'de. Dayan ülkem', 'Her yer direniş, her yer Taksim', 'Yalnız değilsin Türkiye', 'Diren gezi parkı seninleyiz, Dubai', 'Ses ver Türkiye' dövizleri taşıyıp, 'Yalnız değilsin gezi parkı', 'Ruhumuz orada, sizinle yürüyoruz' sloganı attı. Daha sonra bir saat oturma eylemi yapan göstericiler  dağıldı.


Londra'da Hyde Park'ta bir araya gelen yüzlerce kişi Gezi Parkı eylemcilerine destek gösterisi yaptı. Hükümet aleyhine sloganlar atan göstericiler döviz ve pankartlar ile de Gezi parkına yapılan çalışmanın durdurulmasını istedi.

 

Camden Centre’da yarın akşam oynayacağı oyun için Londra'da bulunan Levent Kırca da Hyde Park'a gelerek eyleme destek verdi.

 

"Mesele artık iki ağaç, bir AVM olayı değildir. İnsanlarımızın en doğal hakları olan demokratik özgürlüklerini koruyabilmeleridir esas olan. "

 

Aralarında milli basketbolcumuz Mehmet Okur'un da bulunduğu Los Angeles ve çevresinde yaşayan binlerce Türkiyeli bir araya gelerek, Gezi Parkındaki eylemcilere destek gösterisinde bulundu.

 

Kent merkezinde bulunan Persing Meydanı'nda bir araya gelen binlerce kişi ellerinde  pankartlar ve üzerlerinde formalar ile Gezi Parkı'ndaki eylemcilere destek verdi.