Türk ve Amerikan hükümetlerinin ortak açıklamasında, Türkiye'de NATO misyonunun parçası olarak 2013 yılından bu yana görev yapan Patriot füze savunma sisteminin geri çekileceği bildirildi.


Açıklamada, görev süresi Ekim ayında dolan Türkiye'deki Patriot hava ve savunma birliklerinin rotasyonunun yenilenmeyeceği, kritik modernizasyon güncellemeleri için ABD'de konuşlandırılacağı kaydedildi.

“Bir hafta içinde geri gelebilir”

ABD ve NATO'nun müttefiklerin savunulmasına dair taahhütlerinin baki olduğu belirtilen açıklamada, “ABD, aniden ortaya çıkabilecek Balistik Füze Savunma ihtiyaçlarının nakliyesini süratle yapmak ve desteklemek üzere harekat alanı yeteneğini muhafaza edecek olup, Patriotlarının gelecekteki konuşlanmalarını kolaylaştırmak amacıyla mevcut konuşlanma mevziini, altyapısı olduğu gibi kalacak bir statüde idame ettirmeye hazır bulunmaktadır. İhtiyaç olduğu takdirde ABD, Patriot unsurlarını ve personelini bir hafta içinde Türkiye'ye geri getirmeye hazırdır” ifadesi yer aldı.

Akdeniz'deki ABD donanmasının NATO hava ve füze savunmasına destek dahil, Türkiye'nin ve NATO misyonlarının savunmalarını destekleyecek bir dizi yeteneğe sahip olduğu belirtilerek, ABD Avrupa Deniz Kuvvetleri'nin de Türk savunma ihtiyaçlarının desteklenmesinde Türk Donanmasıyla bölgedeki yakın işbirliğine devam edeceği kaydedildi. DW,BK