Yerli ve yabancı basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Ahmedinejad’a, El Manar televizyonu muhabiri tarafından Başbakan Erdoğan ve Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin Pazar günkü kongrede Suriye konusunda yaptıkları konuşma ve İran’a karşı Erdoğan tarafından yapılan eleştiriler konusu soruldu. Erdoğan ve Mursi’nin isimlerini telaffuz etmeden soruya yanıt veren Ahmedinejad, şöyle dedi:

"Suriye’nin nasıl yönetilmesi konusu milletinin karar verebileceği ve hakkı olan bir konudur. Adalet, özgürlük ve saygı tüm milletlerin hakkıdır. Suriye konusunda iki yöntem üzerinde durulmaktadır. Birisi savaş, diğeri uzlaşma. Biz, Suriyelilerin milli uzlaşma yaparak sorunlarını çözmesini söylüyoruz bazı dostlar savaş istiyor. Bizce yöntem, özgür seçimlere dayalı milli uzlaşmadan geçiyor. Oradaki dostlar demek ki savaş yöntemi taraftarılar. Biz, onlara hangi yöntemi seçeceklerini söyleyemeyiz."

Başbakan Erdoğan, kongredeki konuşmasında İran, Rusya ve Çin’den Suriye konusundaki tavırlarını değiştirmesini talep etmişti.