Yemen'in başkenti Sana'da en az 140 kişinin öldüğü hava saldırısının ardından ABD, müteffiki Suudi Arabistan'a alışılmadık bir şekilde sert tepki gösterdi.

Ulusal Güvenlik Konseyi (NSC) sözcüsü Ned Price tarafından yapılan açıklamada, Washington'ın saldırıdan Suudi Arabistan'ı sorumlu tuttuğu ifade edildi. Price açıklamasında, ABD'nin Suudi Arabistan ile güvenlik alanındaki işbirliğinin "açık çek” olmadığını dile getirdi. Price, Suudi Arabistan'ın toprak bütünlüğüne önem vermekle birlikte, Yemen'de artan çatışmalar karşısındaki ciddi kaygılar bulunduğunu ifade etti. Price, Washinton'ın Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyona olan azalan desteğini ABD'nin ilkeleri, değerleri ve çıkarları doğrultusunda tekrar gözden geçireceklerini belirtti.

Bu suçlamalar karşısında Suudi Arabistan öncülüğünde koalisyondan yapılan açıklamada, ABD ile birlikte saldırının araştırılacağı bildirildi. Cumartesi akşamı yapılan açıklamada, saldırıya ilişkin "soruşturma başlatılacağı” ve ABD'li uzmanlarla işbirliği yapılacağı belirtildi.

default

Saldırıda 140 ölü, 525 yaralı

Yemen'de iç savaşın başlamasından bu yana yaşanan en ağır saldırılardan bir olan bu saldırıda, 140'dan fazla kişi hayatını kaybetti. Bir cenaze merasiminin hedef alındığı saldırıda en az 525 kişi de yaralandı.

Birleşmiş Milletlerin (BM) Yemen'den Sorumlu Acil Durum Koordinatörü Jamie McGoldrick, saldırıyı "sarsıcı ve üzüntü verici” olarak nitelendirdi. Saldırıyı kınayan McGoldrick, kimseyi doğrudan sorumlu tutmadı.

Yemen'de iç savaş

Yemen'in başkenti Sana ve ülkenin kuzeyindeki bazı şehirler 2014 yılının eylül ayından beri Devlet Başkanı Abdurrabu Mansur Hadi'ye bağlı birliklere karşı mücadele eden Husi milislerinin kontrolünde bulunuyor. Şii Husi milislerinin İran tarafından desteklendiği iddia ediliyor. Sünni lider Abdurrabu Mansur Hadi'yi destekleyen Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap koalisyonu 2015 yılının Mart ayından bu yana Husi milislerine karşı operasyonlar düzenliyor. Bu operasyonlarda, Husi milislerinin elindeki bölgelerin yanı sıra sivillerin bulunduğu Pazar yeri, düğün gibi yerler de hedef oldu. Bu saldırılarda çok sayıda sivil öldü. ABD ise Suudi Arabistan'ı Yemen'e yönelik tutumunda bugüne kadar desteklemişti. DW/AFP/dpa, JD/HT