ABD, uzaya yüksek derecede gizli görev icra edecek bir uzay aracı gönderdi.

ABD Hava Kuvvetleri, Atlas 5 roketinin üst kısmına yerleştirilmiş X-37B adlı insansız uzay aracını, Florida eyaletindeki Cape Canaveral uzay üssünden fırlattı. Yüksek teknoloji ürünü, 8 metre uzunluğundaki uzay aracı hakkında uzay üssünden yapılan yayın, fırlatılışından 17 dakika sonra kesildi.

Gönderilen X-37B, ABD tarafından uzaya aynı gizli görevle fırlatılan 3. aynı tipteki araç oldu. Uzaya 2010'da gönderilen ilk X-37B, Dünya yörüngesinde 7 ay görev yaptıktan sonra dönmüştü. İkinci X-37B uzay aracı ise yörüngede 1 yılı aşkın bir süre görev yapmıştı.

Konuya ilişkin görüşüne başvurulan Harvard-Smihthsonian Center for Astrophysics adlı kuruluştan bilimsel gözlemci Jonathan McDowell, uzay aracının casusluk amaçlı algılayıcılar taşımak amacıyla tasarlandığı görüşünde olduğunu söyledi.

 

Uzay aracının gelecekte görev yapacak uydular için bir sınama ortamı hazırlayacağı tahmininde bulunan McDowell, araçtaki algılayıcıların Afganistan ve diğer başka sıcak bölgelerdeki terörist eğitim alanlarından gelen elektronik salınımları görüntüleme veya durdurma yeteneğine sahip olabileceğini belirtti.

Daha önce fırlatılan aynı tip araçların Dünya'nın yaklaşık 321 kilometre üzerinde ve ekvator çizgisine 40 derece kadar bir açıyla yörüngeye oturduğunu anlatan McDowel, bunun uzay araçlarının yaklaşık 40'ar derecelik açılarla kuzey ve güney enlemleri arasında kalan bir şeritte uçtuğu anlamına geldiğini kaydetti. Yeni fırlatılan uzay aracının da benzer şekilde hareket edeceğini tahmin eden McDowell, ''Uzay aracı, Ortadoğu enlemlerini inceleyebileceği gibi sadece ABD üzerindeki algılayıcıların test edilmesinde de kullanılabilir'' dedi.