Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, bu durumun ABD yönetiminin, Çin'in, Japonya, Tayvan ve Güney Kore'nin de hak iddia ettiği alanı kapsayan bölgeden geçiş için getirdiği kuralları kabul ettiği anlamına gelmediği vurgulandı.


Çin bölgeden geçecek tüm uçakların uçuş planlarını bildirmesini kendilerini tanıtmasını istiyor.

ABD, Japonya ve Güney Kore bildirimde bulunmaksızın, bölgeye askeri uçaklarını yolladıklarını açıkladı. Çin Cuma günü bölgeye sevk ettiği savaş uçaklarıyla bu uçakları izlediğini duyurdu.

Hava Savunma Tanıtım Bölgesi (ADIZ), Japonya, Çin ve Tayvan'ın da üzerinde hak iddia ettiği adaları da içeriyor.

Güney Kore'de leodo olarak bilinen, suyun beş metre kadar altında olan bir kayalığın kendisine ait olduğunu öne sürüyor.

Çin'in Hava Savunma Tanıtım Bölgesi'yle ilgili kararı bazı ülkeleri öfkelendirdi.

'Çin savaş uçakları, ABD ve Japon uçaklarını izledi'


ABD Dışişleri Bakanlığı, kararı "Doğu Çin Denizi'nde statükoyu tek taraflı olarak değiştirme girişimi" olarak tanımladı ve bunun bölgede gerilimi artıracağını savundu.

Ancak bakanlık Cuma günü yayımladığı açıklamasında, "genel olarak uluslararası uçuş yapan Amerikan hava yolu şirketlerinin yabancı ülkeler tarafından yayımlanan notamlara (havacılara bildiri) uymasını beklediğini" bildirdi.

Japonya kendi uçaklarından Çin'in belirlediği kurallara uymamasını istedi.

Fakat aralarında Singapur Havayolları, Qantas ve Korean Air'in da bulunduğu bazı havayolu şirketleri kurallara uyacağını açıkladı.

Çin Perşemne günü bölgeye keşif ve savunma amaçlı olarak savaş uçaklarını sevk edeceğini duyurmuştu.

Cuma günü Hava Kuvvetleri Sözcüsü Albay Şen Jinke, Cuma günü bu bölgeden geçen 2 Amerikan keşif uçağıyla 10 Japon uçağını, savaş uçaklarıyla izlemeye aldıklarını duyurdu.