Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai de, Afgan hükümetinin, Taliban'la görüşmek üzere Doha'ya bir heyet göndereceğini açıklamıştı.

Ancak Karzai'yi 'Amerika Birleşik Devletleri'nin kuklası' olarak tanımlayan Taliban, Karzai'yle ya da onun hükümetiyle görüşmeler yapmayı bugüne kadar reddediyordu.

Beyaz Saray'ın açıklaması, NATO'nun, Afganistan'daki tüm güvenliği, Afgan güvenlik güçlerine devrettiği gün yapıldı.

Amerikalı yetkililer, esir değiş tokuşunun Taliban'la yapılacak görüşmelerde konulardan birisi olacağını belirtiyorlar ancak görüşmelerin ilk birkaç haftasının, tarafların birbirlerinin gündemini anlamakla geçeceğini vurguluyorlar.

Görüşmelerin başlaması için Amerikalı yetkililer, Taliban'ın, Afganistan topraklarını başka ülkeleri tehdit etmek için kullanmayacağını ve Afganistan barış sürecine bağlı olduklarını açıklamasını istiyor.

Beyaz Saray yetkilileri, bu gelişmenin, uzun bir yolun ilk adımı olduğunu belirtiyorlar ve görüşmelerin bir başarıyla sonuçlanacağının herhangi bir garantisi olmadığını hatırlatıyorlar.

Bu açıklamanın ardından Taliban da bir duyuru yaptı.

Taliban sözcüsü Muhammed Naim, Doha'daki büronun aslî amacının 'Afganlarla buluşmak' olduğunu söyledi.

Naim, Taliban örgütünün Afganistan'ın komşularıyla iyi ilişkiler kurmak istediğini söyledi ve büronun Birleşmiş Milletler, bölgesel ve uluslararası örgütler ve sivil toplum örgütleriyle de temasa geçeceğini belirtti.