Der Spiegel, Eylül 2010 tarihli "çok gizli" belgenin halen Snowden'da olduğunu belirtti. Der Spiegel ekibinin kısmen gördüğü belgede, AB'nin Washington'daki diplomatik temsilciliğine mikrofonlar yerleştirildiği, ayrıca binadaki bilgisayarlara girilerek elektronik posta ve kurumsal belgelerin takip edildiği bilgisine yer verildiği öne sürüldü.

"İDDİALAR DOĞRUYSA..."

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, iddiaların doğru olması halinde bunun AB-ABD ilişkilerine "ciddi bir etkisi" olacağını söyledi.

Der Spiegel'e konuşan Lüksemburg Dışişleri Bakanı ise "Haberler doğruysa, iğrenç" ifadesini kullandı.

NSA'nın "PRISM" (Prizma) adlı bir program kapsamında tüm dünyada milyonlarca kişinin internet ve telefon kayıtlarını izlediği bilgisini basına sızdırdıktan sonra kaçtığı Hong Kong'dan geçen Pazar günü Moskova'ya geçen Snowden'ın halen Şeremetyevo Havaalanı'nda kaldığı tahmin ediliyor.


"KADERİ RUSYA'NIN ELİNDE"


ABD pasaportu iptal edilen Snowden'ın sığınma talebini değerlendiren Ekvador ise 30 yaşındaki eski ajanın kaderinin Rusya'nın elinde olduğunu belirtti.

Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa, "Sığınma başvurusu konusunda ilerleme kaydedilmesi için Snowden'ın Ekvador topraklarında olması lazım... Şu aşamada, Snowden'ın nereye gideceği Rusya'ya bağlı" diye konuştu.

Correa ayrıca dün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın kendisinden Snowden'dan gelecek sığınma talebini reddetmelerini istediğini söyledi.


ABD, Avrupa Birliği ofislerini mi dinledi?


Amerikan istihbaratının, Washington’daki ve Birleşmiş Milletler merkezindeki Avrupa Birliği (AB) ofislerine dinleme böcekleri yerleştirdiği ifade edildi.

Almanya’da yayınlanan Der Spiegel dergisinin haberine göre, ABD’nin küresel düzeyde kurduğu dinleme ve izleme ağını deşifre eden eski CIA ajanı Edward Snowden’ın, ABD Ulusal Güvenlik Kurumu’nun AB’ye yönelik casusluk faaliyetlerini gösteren belgeleri ortaya çıkardı.

Snowden’ın Der Spiegel’e sağladığı belgelere göre ABD Ulusal Güvenlik Kurumu, AB’yi ‘hedef’ olarak adlandırmış. Amerikalı ajanlar, ABD’nin başkenti Washington’daki ve New York’ta bulunan BM merkezindeki AB temsilciliklerine dinleme böcekleri yerleştirmiş ancak casusluk faaliyetleri bununla sınırlı kalmamış.

BİLGİSAYARLARA SIZMIŞLAR

Temsilciliklerdeki bilgisayarlara da giren ABD Ulusal Güvenlik Kurumu, AB personelinin e-mail yazışmalarını ve bilgisayarlardaki dosyaları incelemiş.

Haberin ardından Reuters ajansına konuşan Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, iddialara ilişkin Amerikalı yetkililerden hızlı bir şekilde kapsamlı bir açıklama beklediğini ifade etti.