İmza töreninde Trump ile yan yana olan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "tarihi" olarak değerlendirdiği kararından dolayı ABD Başkanı'na teşekkür etti.

Golan Tepeleri'nin İsrail askerleri tarafından, "Suriye'ye karşı adil meşru müdafaa savaşı sırasında ele geçirildiğini" söyleyen Netanyahu, bölgenin artık daimi olarak İsrail kontrolünde olacağını ifade etti.

Suriye hükümeti ise tanıma kararını kınayarak, "egemenliğine bariz bir saldırı yapıldığını" açıkladı.

İsrail, Suriye'ye ait Golan Tepeleri'ni 1967'de işgal, 1981'de ilhak etmişti.

BBC'nin haberine göre işgal sonrası bölgede yaşayan Suriyeli Arap nüfusun çoğu çatışma sırasında kaçmak zorunda kalmış, uluslararası toplum da İsrail'in ilhak kararını tanımamıştı.

İsrail daha sonra Golan Tepeleri'nde Yahudi yerleşimleri inşasına da başlamıştı.

Golan Tepeleri'ndeki İsrail askerleri

Golan Tepeleri'ndeki İsrail askerleri

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: ABD bir kez daha uluslararası hukuku yok saydı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Başkanı Trump'ın deklarasyonu imzalamasının ardından Washington'u eleştirdi.

@MevlutCavusoglu tarafından yapılan Twitter paylaşımı: ABD bir kez daha uluslararası hukuku yok saydı. Ancak bu karar, İsrail'in ilhakını asla meşrulaştırmayacak. Aksine, Orta Doğu'daki barış çabalarını engelleyerek, bölgede gerilimi daha da artıracak.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise Trump'ın kararını "barış karşıtı çatışmacı zihniyetin yeni bir tezahürü" olarak değerlendiren bir Twitter paylaşımı yaptı.

ABD'nin tek taraflı Golan Tepeleri üzerinde İsrail egemenliğini tanıma kararı sonrası dünyadan da tepkiler geliyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres adına bir açıklama yapan Sözcü Stephane Dujarric, BM'nin Güvenlik Konseyi kararları ile belirlenmiş olan politikasında değişiklik olmadığını söyledi.

Rusya'dan yapılan açıklamada ise tanıma kararının bölgede yeni bir gerilim dalgası yaratabileceği endişesi dile getirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Cuma günü İstanbul'daki İslam İşbirliği Teşkilatı toplantısında yaptığı konuşmada, Trump'ı eleştirmiş ve "yeni bir kriz yaratmakla" suçlamıştı.

Erdoğan, "Golan Tepeleri'nin işgalinin meşrulaştırılmasına asla izin vermeyiz. Trump'ın Golan Tepeleriyle ilgili talihsiz açıklaması bölgeyi yeni bir krizin, yeni bir gerilimin eşiğine getirmiştir" demişti.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı: Kararı esefle karşılıyor ve şiddetle kınıyoruz

Trump'ın tasarıyı imzalamasının ardından Türk Dışileri Bakanlığı da bir açıklama yaparak "ABD Yönetimi'nin İsrail tarafından 1967 yılından bu yana işgal altında tutulan Golan Tepeleri üzerindeki İsrail egemenliğini tanıma kararını esefle karşılıyor ve şiddetle kınıyoruz" ifadelerine yer verdi.

Açıklamada, "kararın hükümsüz olduğu" belirtildi: "497 (1981) sayılı Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi Kararı başta olmak üzere, uluslararası hukukun vahim bir ihlalini teşkil eden bu talihsiz karar, ABD Yönetimi'nin Ortadoğu'da çözümün değil, sorunun parçası olmaya yönelik tutumunu sürdürmekte olduğunu göstermektedir. "Sözkonusu karar, Suriye'nin ve tüm bölge ülkelerinin toprak bütünlüğüne önem atfeden ülkemiz ve uluslararası toplumun sorumluluk sahibi üyeleri bakımından tamamen hükümsüzdür. "İsrail'in uluslararası hukuka aykırı hamlelerini beyhude şekilde meşrulaştırmaya çalışarak bölgeyi daha fazla istikrarsızlığa sürüklemek yerine, BM Şartı'nda kayıtlı temel prensiplere ve BM Güvenlik Konseyi kararlarına riayet etmek uluslararası toplumun tüm üyelerinin temel bir sorumluluğudur."