Başbakan Binali Yıldırım’ın ‘Suriye ile aramızda kavga etmek için çok sebebimiz yok, aksine iyi ilişkiler sahibi olmamız için çok neden var’ sözü sorulduğunda Sözcü Kirby, Ankara’nın bu sözleri yorumlaması gerektiğini, Türkiye’nin IŞİD karşıtı koalisyon gayretlerine katıldığını ve Türk yetkililerle sürekli bir iletişim içinde olduklarını ifade etti.

Bunun dışında Binali Yıldırım'dan gelen ve Suriye ile iyi ilişkilerimiz olması için bir neden yok sözlerine karşı gelmemesi dikkat çekti.

ABD: Bahoz Erdal’ı teyid edemeyiz

İlhan Tanır'ın haberine göre; Kirby, Bahoz Erdal isimli PKK liderinin Suriye’nin Kürt bölgesinde vurulduğu haberlerini teyid edip, edemeyecekleri sorulduğunda ise bu konuda bir doğrulama yapamayacaklarını kaydetti. 

ABD: Cizre iddialarını çok, çok ciddiye alıyoruz

Son olarak Kirby, İnsan Hakları Gözlemevinin (HRW) Pazartesi günü yayınladığı ve Türk hükümetinin kendi kurumları ve BM’nin güneydoğu bölgelerinde araştırma yapmalarını engellediğini iddia ettiği açıklama hakkında yorum yaptı. HRW, Türkiye’nin başta Cizre olmak üzere güneydoğu bölgesinde son aylarda yerlerinden edilen ve hukuksuz öldürüldüğü iddia edilen vatandaşlarla ilgili yapmak istedikleri araştırmaya Türk hükümeti tarafından izin verilmediğini açıklamıştı. 

Kirby bu rapordan yeni haberdar olduklarını ve konu üzerinde çalıştıklarını vurguladı ve şunu ekledi: ‘’Tabi ki bunlar ciddi konular. Bunlar ciddi endişelere neden oluyor. Ama HRW raporuna, bulgularına bakmadan önce yorum yapmam yerinde olmaz. Genel olarak göçmenlere ve masum sivillere kötü davranılması hakkındaki iddiaları çok çok ciddiye alıyoruz. Bunların tam ve şeffat şekilde soruşturmalarını ve sorumluların hesaba çekilmesini görmek isteriz.’’

Bu iddiaların aylardır dillendirildiği ve kendilerine sorulduğu hatırlatıldığında ise Kirby, ‘’Dediğim gibi bu tip iddiaları çok, çok ciddiye alıyoruz. Kimse bu tip şeylerin olduğunu görmek istemez. Türkiye’yi tam bir soruşturma ile bu iddiaları değerlendirmelerini teşvik ediyoruz. Rapor hakkında spesifik konuşamayacağım ama genel olarak bu konuyu çok, çok ciddiye alıyoruz.’’

ABD Cizre hakkında açıklama yapabilir

ABD Dışişleri Bakanlığının Cizre ve bölgede BM ve İnsan Hakları Gruplarına soruşturma izninin verilmemesi ve ciddi insan hakları ihlalleri hakkında bir açıklama yapması bekleniyor.