ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, onlarca savaş uçağı taşıyan USS George HW Bush savaş gemisinin Kuzey Arabistan Denizi’nden bölgeye gitmesini istedi.

Öte yandan, İran, Irak’taki radikal İslamcı silahlı Sünni gruplara karşı Bağdat yönetimine yardımcı olabileceğini açıkladı.

Şiileri ‘kafirler’ olarak gören Irak Şam İslam Devleti adlı silahlı örgüt Irak’ta Sünni bölgelerde aralarında Musul’un da bulunduğu önemli kentleri ele geçirmiş durumda ve Bağdat’a yaklaşıyor.

Şii ve Kürt milislerin katkısıyla operasyonlara başlayan Irak güvenlik güçleri ise, başkentin kuzeyindeki Selahhadin ve Diyala vilayetlerinde kontrolü korumaya çalışıyor.

ABD Başkanı Obama, Irak konusunda askeri bir adım atıp atmayacağına ilişkin karar almasının birkaç gün sürebileceğini söylüyor, ancak asker sevkinin söz konusu olmadığını sıklıkla vurguluyor.

Körfeze sevkedilen savaş gemisine güdümlü füze taşıyan USS Philippine Sea ile USS Truxtun’un da eşlik ettiği bildirildi.

Obama: Seçenekleri değerlendiriyoruz

ABD Başkanı Barack Obama da IŞİD'e karşı Irak'a nasıl yardım edebilecekleri konusunda kara harekatı hariç her tür seçeneği değerlendirdiklerini, ancak ABD'nin Iraklı liderlerin mezhep çatışmasına çözüm olacak siyasi bir planı olmadığı takdirde askeri bir adıma kalkışmayacağını söyledi.

Obama, "Iraklılar'ın birbirleri ile beraber çalışmak konusunda bizlere güvence veren siyasi bir planının yokluğunda ABD askeri bir adım atmayacaktır" dedi.

Obama "Irak'a savaşmaya ABD birliklerini tekrar yollamayacağız, ancak ulusal güvenlik ekibime Irak güvenlik güçlerini destekleyebilecek bir dizi başka seçenekler hazırlamasını söyledim" diye konuştu.

İran: Irak'a yardıma hazırız

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani aşırılık yanlısı Sünni militanlarla mücadelesinde Irak hükümetine yardıma hazır olduklarını söyledi. Ancak Ruhani İran'ın Irak hükümet güçlerinin savunmasını güçlendirmek için asker gönderdiği iddialarını reddetti.

Irak ve Şam'da İslam Devleti (IŞİD) Örgütü Musul ve Tikrit'i ele geçirdi ve giderek başkent Bağdat'a doğru ilerliyorlar.İran'ın Şiiler'in hakimiyetindeki Irak hükümetiyle yakın bağları bulunuyor.

Ruhani seçim zaferinin birinci yıldönümü nedeniyle yaptığı konuşmada "Irak hükümeti bizden yardım isterse Irak halkının terörle mücadelede bizden istyebileceği yardımları temin edebiliriz. Ancak İran güçlerinin katılımı konuşulmadı. Yardım etmek ve operasyonlara girişmek farklı şeyler" dedi.

Ruhani ayrıca şu ana dek Irak hükümetinin İran'dan yardım istemediğini vurguladı. Ruhani ayrıca IŞİD'le mücadelede ABD'yle işbirliği yapma ihtimalini de tamamen reddetmedi.

CNN ve Wall Street Journal adının açıklanmasını istemeyen kaynaklara dayandırdıkları haberlerinde İran Devrim Muhafızları'ndan bazı birliklerin Irak'a yardıma gönderildiğini bildirmişti. Ancak İranlı yetkililer bu haberi yalanladı.

Sistani'den silahlanma çağrısı

Obama "Herhangi bir adım atılması konusunda emir ve talimat verirsem bunların istenen hedefe ulaşması, kesin ve etkili olması için gereken tüm istihbaratı topladığımızdan emin olmak istiyoruz" dedi.

Öte yandan Iraklı Şiilerin en etkin dini lideri Büyük Ayetullah Ali Sistani, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarına karşı silahlanma çağrısında bulundu.

El-Karbelayi Cum hutbesinde "eli silah tutan vatandaşların Irak'ı, Irak halkını ve kutsal mekânları savunmak için gönüllü olmaya ve güvenlik güçlerine bu kutsal amaç için katılmaya" çağırdı.