New York Times’ın haberine göre, Amerikan özel kuvvetleri saat 01.00 sularında Hatay’a bir kilometre mesafede bulunan Atme kentini havadan vurdu.

Amerikan İHA’ları gözlem yaparken, Amerikan ordusunun en elit özel harekatçıları helikopterlerle indirme yaptı. Helikopterlerin ve ağır silahların kullanıldığı operasyon, bölge sakinleri tarafında sosyal medyada canlı olarak yayınlandı.

Associated Press’e konuşan ve adını vermek istemeyen Pentagon yetkilisi, operasyonun “Bir El-Kaide liderine karşı yapıldığını” iddia etti. Aynı yetkilinin açıklamasına göre, operasyon sırasında bir Amerikan helikopteri teknik arıza sebebiyle zorunlu iniş yaptı ve başkasının eline geçmemesi için imha edildi.

BM: İsrail, Gazze'ye gıda yardımlarını engelliyor BM: İsrail, Gazze'ye gıda yardımlarını engelliyor
Suriye'nin İdlip kırsalında yer alan Atme kentinin konumu

Amerikan özel harekatçıları, ablukaya aldıkları evlerde bulunan kişilere teslim olma çağrısı yaptı. Çağrı reddedilince, ağır silahlar ve helikopterlerle ateş açıldı. AP ve New York Times’ın aktardığına göre, aralarında dört kadının ve altı çocuğun da bulunduğu on üç kişinin cansız bedenine ulaşıldı. Pentagon, operasyon hakkında “Tamamen başarılı. Hiçbir kayıp yaşamadı.” ifadelerini kullandı.

Operasyon, Suriye’nin Hatay’a sıfır Barişa köyü yakınlarında 2019 yılında gerçekleştirilen ve IŞİD(DAEŞ) lideri Ebubekir El Bağdadi’nin öldürülme operasyonunu akıllara getirdi. Amerikan özel harekat birlikleri, İdlip bölgesinde yer alan Barişa Köyü yakınlarına helikopterlerle inmiş, havadan İHA ve Uçak desteğiyle Ebubekir El Bağdadi’nin cansız bedenini ele geçirmişti. 

Operasyon yapılan evin son hali

ABD Başkanı Joe Biden, operasyondan sonra ilk kez konuştu ve Ebubekir El Bağdadi'nin ölmesinden sonra IŞİD(DAEŞ) lideri olan Ebu İbrahim el-Haşimi el-Kureyşi'nin, Atme kentine yapılan operasyon sonucunda öldürüldüğünü açıkladı.

2019 yılında ABD Özel Kuvvetleri'nin Türkiye sınırına sıfır noktada bulunan Barişa Köyü'ne yaptığı operasyonlar sonucunda önce IŞİD(DAEŞ) örgütünün lideri Ebubekir El Bağdadi, daha sonra da yine Türkiye sınırına birkaç kilometre mesafede bulunan Cerablus kentine yaptığı operasyon sonucunda örgütün ikinci ismi ve sözcüsü Ebu Hasan El-Muhacir öldürüldü. Bağdadi ve yerine geçmesine kesin gözüyle bakılan halefi el-Muhacir öldükten sonra, Ebu İbrahim el-Haşimi el-Kureyşi, örgütün liderliğine seçildi. Bugün yapılan operasyon sonucunda örgütün lideri el-Kureyşi de öldürülerek etkisiz hale getirildi.

Öldürülen IŞİD lideri Ebu İbrahim el-Haşimi el-Kureyşi

Kaynak: apnews.com