Batı Afrika ülkelerinden Mali’deki çarpışmaların şiddetlenmesi, Avrupa Birliği’ni acilen harekete geçmeye zorluyor. Brüksel'de biraraya gelen 27 AB ülkesinin dışişleri bakanları, şubat ayı ortasına kadar bölgeye askeri uzman göndermeyi karara bağladı. Ancak Mali ordusunu eğitmek üzere bu ülkeye gönderilecek askeri uzmanların, çarpışmalara katılmaması kararlaştırıldı.

AB bakanları, Fransa'nın Mali’deki isyancılara askerî operasyon düzenlemesini memnuniyetle karşılarken, siyasi destek açıkladı. Lüksemburglu bakan Jean Asselborn operasyonun önemini şu sözlerle dile getirdi:

“Geçen haftaki müdahale olmasaydı, Bamako bugün düşmüştü ve Mali diye bir ülke kalmamıştı. Ve Mali’den sonra da Nijer ve daha birçok ülke, aynı tehlike ile karşı karşıya kalacaktı. O nedenle Fransa’nın müdahalesi, saygı duyulacak bir tutumdur.”

Ancak yine de AB ülkeleri, çatışmaları, sadece Fransız ve Afrikalı askerlere bırakıyor. AB ülkelerinin dışişleri bakanları şubat ayı ortasına kadar sadece Mali ordusunu eğitmek üzere, bu ülkeye yaklaşık 450 uzmanın gönderilmesine karar verdi.

Muharip asker göndermiyorlar

15 ay sürecek olan Mali operasyonuna 200 askeri uzmanla, çok sayıda koruma ve lojistik görevlisi katılacak. Muharip birliklerin bulunmayacağı bu misyonda, Almanya de yer alacak. Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle misyonun amacını şöyle izah etti:

“Mali’nin istikrarını kendi eline bırakabilmek için şu andaki en önemli husus, bizlerin Afrikalı birlikleri eğitmesidir. Zira Mali’de, Avrupa’nın yardımları ve askerî desteği sürekli olmayacak. Sürekliliği olması gereken husus, Afrika birliklerinin ve Mali askerlerinin kendi güvenliklerini kendilerinin temin etmesidir. Bu da Avrupalı uzmanlar tarafından desteklenecektir.”

Fransa’nın komutasına verilecek olan askeri uzmanlar Mali silahlı kuvvetlerinin temel eğitimine katkıda bulunup komuta ve lojistik yapılanmasını sağlayacak ve Mali askerlerini insan hakları ve sivil halkın korunması gibi konularda bilgilendirecek. Uzmanlardan oluşan ilk grup önümüzdeki günlerde başkent Bamako’ya hareket edecek. Danışmanlık misyonu, Fransa’nın güneye doğru ilerleyen isyancılara karşı hava ve kara harekatı başlatmasından önce gündeme getirilmişti.

Mali'ye stratejik destek

İngiltere'nin Avrupa Bakanı David Lidington, AB’nin ayrıca Mali hükümetini stratejik politikalarında da destekleyeceğini belirterek, şunları kaydetti:

“Biz ayrıca Mali hükümetini, ülkenin kuzeyindeki terörist ve radikal gruplar dışındaki insanlara, elini uzatması için izleyeceği stratejik politika konusunda cesaretlendirmek istiyoruz. Bu sayede ülkenin tekrar birleşmesi için yeniden kamuoyu desteği de oluşturulabilir.

Rehine krizi kanlı bitti

Diğer yandan Cezayir’in Mali’deki isyancılara operasyon düzenleyen Fransa’ya hava sahasını açması üzerine, Cezayir’deki bir doğalgaz tesisini basarak çok sayıda yerli ve yabancı personeli rehin alan gruba, Cezayir birliklerinin yaptığı müdahalede kan döküldü. Moritanya haber Ajansı NIA, terörist grubun sözcüsüne dayanarak verdiği haberde, Cezayir’in düzenlediği hava saldırısında 34 işçi rehine ile işçileri kaçıran 15 teröristin öldüğü, belirtildi.

Teröristler Çarşamba akşamı bastıkları Cezayir’in güneyindeki doğalgaz tesisinde 41 yabancı personeli rehin almışlardı. Zırhlı araçlarla tesise giren 20 dolayındaki terörist, personeli havalimanına taşıyan otobüslere ateş açarak en az iki kişiyi öldürmüştü.

El Kaide’ye yakınlığıyla tanınan grubuh sözcüsü, Birleşmiş Milletler'in Mali müdahalesine onay vermesinin bedelini, bütün Batılı devletlerin ödeyeceğini söyledi. Sözcü Associated Press ajansına verdiği demeçte, ‘savaşı bütün dünyaya taşıyacaklarını’ duyurdu.

Doğalgaz ve petrol tesislerinin yabancı şirketler tarafından işletildiği Cezayir, uluslararası terörizmle mücadelede ABD ve Fransa ile işbirliği yapıyor.

© DW