Ortak bildiride, güven eksikliğinin istihbarat alanında işbirliğine gölge düşürebileceği belirtildi.

Açıklamada, Avrupa'nın ABD'ye yakın ilişkiye değer verdiği de vurgulandı.


Bu hafta, ABD'nin diğer ülkelere yönelik bir dizi casusluk faaliyetine ilişkin iddialar ortaya atılmıştı. Bunlar arasında Almanya Başbakanı Angela Merkel'in cep telefonunun dinlenmesi ve Fransa’da milyonlarca telefon görüşmenin takip edilmesi de var.

Almanya ve Fransa’dan sonra İspanya’da ABD büyükelçisini dışişleri bakanlığına çağırıp casusluk faaliyeti ile ilgili açıklama istedi.


Guardian gazetesinde yayımlanan gizli bilgi notu, ABD Ulusal Güvenlik Kurumu NSA'in, 35 yabancı liderin cep telefonlarını dinlediğini iddia etmişti..

ABD Ulusal Güvenlik Kurumu’nun casusluk faaliyetleri Rusya'ya iltica eden Amerikalı eski istihbarat uzmanı Edward Snowden tarafından sızdırılmıştı.

Fransa ve ABD’den adım

AB liderlerinin Perşembe günkü toplantılarının ardından bugün yayımlanan ortak bildiride, son iddiaların Avrupa vatandaşları arasında derimn kaygı yarattığı ifade ediliyor.


ABD ile Avrupa arasındaki özel ilişkilere verilen önemin vurgulandığı bildiride, "Ancak ortaklık karşılıklı saygı ve güvene dayanmalıdır. Buna gizli servislerin faaliyetleri ve işbirliği de dahildir. İstihbarat terörle mücadelenin yaşamsal önemdeki bir unsuru. Ancak güven eksikliği bu alanda işbirliğine gölge düşürebilir" denildi.


Açıklamaya gore Almanya ve Fransa’nın yıl sonuna kadar ABD ile istihbarat kurumları arasında işbirliği için mutabakat zaptı imzalanmaya planıyor. Diğer AB ülkeleri de daha sonra bu sürece katılabilecek.

Birçok ülke lideri Almanya ve Fransa’nın çabasını destekliyor.


Almanya Başbakanı Merkel Çarşamba günü ABD Başkanı Obama ile yaptığı telefon görüşmesinde dinlenmesine yönelik kaygılarını paylaşmıştı.


Beyaz Saray Sözcasa Jay Carney, Obama’nın görüşmede şu ana Merkel’in telefonlarının dinlenmediğini ve ileride de dinlenmeyeceğinivurguladığını söyledi. Fakat bu açıklama Merkel’in telefonlarının geçmişte dinlenip dinlenmediğine yönelik soruları yanıtsız bıraktı.

'Hükümetler arası casusluk hayatın parçası'

Öte yandan ABD'nin eski dışişleri bakanlarından Madeleine Albright, ABD'nin BM büyükelçisi olduğu sırada, Fransız istihbaratı tarafından dinlendiğini belirtirken, 'hükümetler arası casusluğun hayatın bir parçası olduğu' yorumunu yaptı.